Ples poezije

  • Balet – moto: Prelepa si, bela Ljubljana (po Franu Milčinskem Ježku)I
  • premiera 12. junija 2012

Na novem prizorišču v Ljubljani na Kongresnem trgu bo ljubljanski baletni ansambel izvedel celovečerno baletno predstavo, ki jo bo v strnjeno celoto oblikovalo pet koreografij šestih domačih koreografov.

Osnovno izhodišče projekta je literatura, natančneje poezija, ki so jo slovenski pesniki in pisatelji ustvarili na temo našega glavnega mesta in jo bodo izbrani koreografi ubesedili v plesni izraz. Osnova je idejno nadaljevanje knjižne izdaje z naslovom Lj kot ljubezen, zbirke pesmi, ki je izšla v sklopu odmevnega projekta Svetovna prestolnica knjige, v scenariju pa bodo njeno vsebino dopolnjevale tudi izbrane pesmi Prešerna, Zajca, Milčinskega, Kačičeve, Makarovičeve in drugih, s katerimi bo gledalec potoval skozi zanimive znane in neznane zgodbe in arhitekturne ambiente Ljubljane …

Baletni večer, sestavljen kot strnjena celovečerna predstava, v kateri se bodo skozi ples, glasbo in besedo prelivale urbane zgodbe, legende in intimne pripovedi, bo dopolnjeval ambient Kongresnega trga, zasnovan v enotni scenografski in kostumski podobi. Stroge meje med posameznimi koreografijami bo brisala koreografsko-režijska postavitev predstave, ki bo poleg rdeče niti – urbane fabule – v scenariju vključevala še uporabo scenskih učinkov, predvsem luči in videa. Glasba bo avtorsko delo, temelječe na glasbenih motivih od klasike do jazza in ambientalne glasbe.