Urška Arlič Gololičič

Sopranistka Urška Arlič Gololičič je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala v razredu prof. Irene Baar, podiplomski specialistični študij pa zaključila v razredu prof. Vlatke Oršanić. Leta 2010 je debitirala v vlogi Micaele (Carmen) v Operi v Lublinu na Poljskem.

Udeležila se je mojstrskih tečajev pri profesorjih: Sona Ghazarian, Krisztina Laki, Helena Lazarska, Marjana Lipovšek. Leta 2005 je prejela študentsko Prešernovo nagrado, prejela je prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju C. A. Seghizzi v Italiji (2005 in 2006), posebno nagrado nov Puccinijev glas Slovenije na mednarodnem tekmovanju Ondina Otta v Mariboru 2008, ter prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Ada Sari na Poljskem 2009.

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana je prvič nastopila v vlogi Belinde v Purcellovi operi Dido in Enej leta 2011.

Leta 2013 je postala solistka SNG Opera in balet Ljubljana ter nastopila v sledečih vlogah: Violetta (La traviata), Minka (Gorenjski slavček), Adela (Netopir), Amore (Orfej in Evridika) Micaela (Carmen), Deseta hči (Deseta hči), Mimi (La bohème), Evridika (Orfej v peklu), Susanna (Figarova svatba), Gilda (Rigoletto).

Na gostovanjih v opernih gledališčih v Ženevi, Bayreuthu, SNG Maribor, Lublinu, Krakovu, HNK na Reki je poustvarila sledeče operne vloge: Violetta (La traviata), Undine, Pamina (Čarobna piščal), Hagith (Hagith), Lauretta (Gianni Schicchi), Musetta (La bohème).

Redno nastopa tudi na koncertnih odrih. Sodelovala je s priznanimi dirigenti ter nastopila z orkestri Krakovske filharmonije, Poljskega narodnega radia in Slovenske filharmonije. Pela je solistične parte v vokalno-inštrumentalnih delih, med drugimi v Händlovem Mesiji, Mahlerjevih simfonijah št. 2, 4 in 8, v Mozartovem in Schnittkovem Rekviemu, Pergolesijevem in Rossinijevem Stabat Mater, Wolffovem Christnacht, Gôreckijevi Simfoniji št. 3 …

Aktualizacija: oktober 2017