Jože Vidic

Baritonist Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral petje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorici Jelki Stergar ter se izpopolnjeval v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri profesorju Karlu Jeriču. Že v času študija je postal član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter komornega zbora Ave. S tem zborom je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada.

V letu 2000 je postal stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je uspešno poustvaril več nosilnih baritonskih vlog: Lorenzo (Črne maske), Konrad (Renske nimfe), Evgenij Onjegin (Evgenij Onjegin), Marcel (La bohème), Valentin (Faust), Escamillo (Carmen), Le Grand pretre (Samson et Dalila), Le Mari (Les mamelles de Tirésias), Silvio (I Pagliacci), dr. Malatesta (Don Pasquale), Gruden (Ljubezen kapital), Vladimir (Knez Igor), Pantalon (Zaljubljen v tri oranže), Danilo (Vesela vdova), Gabriel Von Eisenstein (Netopir), Chansonette (Gorenjski slavček)… Kot obetaven mlad pevec je leta 2002 prejel štipendijo Wagnerjevega sklada.

Doma in v tujini se je uveljavil tudi kot koncertni pevec. Nastopa z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov.

Leta 1996 je postal član vodilne slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet, s katerim koncertira na mednarodnih festivalih doma in v tujini in je od leta 2008 tudi njegov umetniški vodja.

Baritonist Jože Vidic je nagrajenec Prešernovega sklada za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital (2013).