Richard Strauss

Ariadna na Naksosu

  • Ariadne auf Naxos | opera v dveh dejanjihI
  • premiera: 13. 10. 2022
Nakup vstopnic

Ariadna na Naksosu je virtuozno operno delo s prvinami tako resne opere kot komedije in še danes velja za eno najizvirnejših, najbolj dovršenih in privlačnih Straussovih del ter zavzema v njegovem opusu posebno mesto.
Mnoga poglavitna dela opernega repertoarja so nastala v tesnem sodelovanju med skladateljem in libretistom. Med najbolj izstopajočimi dvojci so gotovo Mozart-Da Ponte, Verdi-Boito in tudi Strauss-Von Hofmannsthal. Ariadna na Naksosu je bila po Elektri in Kavalirju z rožo tretja od šestih opernih umetnin, ki sta jih skupaj ustvarila Strauss in romanopisec ter libretist Von Hofmannsthal. Od prvotne zamisli, ko sta se dan po premieri Kavalirja z rožo leta 1911 odločila, da bosta ustvarila priredbo Molièrovega Žlahtnega meščana, do dokončne različice, ki je bila premierno predstavljena leta 1916 in je prinesla takojšen uspeh, je preteklo nekaj ustvarjalnih let, v katerih je nastalo več različic opere.
Libreto temelji na grškem mitu o hčerki kretskega kralja, ki se zaljubi v Tezeja, sina kralja Aten. V zameno za obljubo, da se poroči z njo, Ariadna Tezeju pomaga ubiti Minotavra. Na poti v Atene se ustavita na otoku Naksos, kjer jo Tezej zapusti. Znana vsebina se v opernem svetu pojavlja vse od Monteverdija do Orffa.
Po glasbeni plati Ariadna na Naksosu ni več tako opojna in silna, kot sta denimo po tem prepoznavni operi Saloma ali Elektra, pač pa močno spominja na Mozarta in slavi igrivost, uglajenost in blagozvočje. Mnogi pravijo, da od Mozartove Così fan tutte do Ariadne ni dela, ki bi bilo bolj vedro in globoko. Poleg mozartovskih odtenkov najdemo v končni različici opere številne prepletene prvine neoklasicizma in italijanskih plesov v maskah, trenutke, ki spominjajo na Wagnerjeve mojstrovine ali na uspavanko, ki bi jo lahko napisal Schubert. Celotna glasba pa lebdi nad izstopajočimi poudarki dramske predloge.

Ariadna na Naksosu je za naš umetniški ansambel izvrstno delo, tako po umetniški kot tudi po izvedbeni strani. Dirigentsko vodenje je zaupano izvrstnemu dirigentu Aleksandru Markoviću, ki se ga spomnimo iz uspešne postavitve predstave Leteči Holandec, dirigiral pa je tudi premierno predstavo sezone 2021/2022, posvečeno Stravinskemu. Kot režiser pa se bo prvič na našem odru predstavil Marin Blažević, ki prihaja z Reke.

Življenjepisi:

Ustvarjalci predstave:
Aleksandar MarkovićMarin BlaževićMila ČuljakAlan VukelićSandra Dekanić, Gregor Traven

Solisti:
Maida Hundeling k. g., Urška BreznikBranko Robinšak, Luis Chapa k. g., Nina Dominko k. g., Theresa Plut k. g., Slavko Savinšek, Jaka Mihelač k. g., Aljaž Farasin, Aljaž Žgavc k. g., Saša Čano, Peter MartinčičDejan Maksimilijan Vrbančič, Aco Bišćević k. g., Nuška Drašček, Elena DobravecRobert Vrčon, Jože VidicMatej Vovk, Edvard StrahZoran Potočan, Tomaž Štular k. g., Eva Černe Avbelj k. g.,  Štefica Grasselli k. g., Rebeka Radovan, Galja GorčevaMirjam Kalin, Inez Osina Rues k. g., Gregor Ravnik k. g., Filip Samobor k. g., Dimitrije Savić k. g., Lucas Somoza Osterc k. g.