Tjaša Kmetec

Tjaša Kmetec je takoj po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani leta 1995 postala članica baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2001 je napredovala v baletni solo zbor, leta 2005 je postala solistka, leta 2015 pa priznana baletna solistka.

V času šolanja pa tudi v času aktivne baletne kariere se je udeležila več poletnih plesnih šol v New Yorku, Roselle Hightower v Cannesu, baletne šole Marais v Parizu in šole v Avstriji.

Sodelovala je na treh tekmovanjih mladih slovenskih baletnih plesalcev. Na drugem tekmovanju leta 1995 v Mariboru in na tretjem leta 1997 v Ljubljani je prejela srebrni medalji.

Do sedaj je plesala v naslednjih baletnih predstavah: Doktor Živago (Lara), Silfida (Silfida), Labodje jezero (Odette, Rusko dekle, Pas de six, Pas de trois), Don Kihot (Kitri, Mercedes), Tristan in Izolda (Izolda), Trnuljčica (princesa Aurora), Coppélia na Montmartru (Swanhilda), Hrestač (Klara, valček solo par, kitajski ples), Giselle (Mirtha), Bajadera (Gamzati, solo sence), Stravinski – baletni večer (Apolon - Terpsihora), Mozart vs. Schumann (Mozart - solo par, Schumann - solo par), Serenade (Serenada - valček solo par), Concerto barocco (druga violina), Tango za Rahmaninova (Pet tangov - solo par), Pod zvezdami - Ples s Sinatro, Čudoviti svet … je lahko (solo par), Pepelka (Genovefa, vila Pomlad), Kdo je najmočnejši na svetu (gospodična Miška), Labodje jezero - tokrat … po Prešernu (Ana Jelovšek), Yin & Yang (She is missing – solo), Ta ljubezen (La vie en rose, Satie in jaz), Dvojnost (solo in duet), Klasika in tango (Chopiniana), Veronika se odloči …, Urbano balet, Svečani baletni koncert DBUS (Rajmonda), Vidnonevidno (Miniature), Meso srca/Kaktusi, Arhitektura tišine.

Za vlogi v baletnem večeru Mozart vs. Schumann je leta 2009 prejela stanovsko nagrado Lidije Wisiak.

Plesala je z znanimi baletnimi solisti, ki so gostovali v ljubljanskem baletu, kot so Matthew Golding (Bajadera), Anton Bogov (Don Kihot), Tomislav Petranović (Don Kihot), Bernard Courtot de Bouteiller (Serenada), Antonino Sutera (Don Kihot).

Sodelovala je na gala koncertu Balet Festa Sarajevo 2016.

Aktualizacija: januar 2017