Rita Pollacchi

Rita Pollacchi je srednje baletno šolanje končala v Italiji v šoli milanske Scale, kjer je že takrat sodelovala v baletih Hrestač in Don Kihot. Svoje baletno znanje je med letoma 1995 in 1998 izpopolnjevala na baletni akademiji Heinz Bosl Stiftung. V tem času je sodelovala tudi z Bavarskim državnim baletom.

Leta 1998 je postala članica baletnega solo zbora SNG Opera in balet Ljubljana, leta 2007 solistka, leta 2015 pa priznana baletna solistka našega ansambla.

Plesala je v predstavah: Meso srca (duet), Labodje jezero (Beli in Črni labod), Doktor Živago (Tanya), Tristan in Izolda, Coppélia na Montmartru (Prijateljice), Trnuljčica (Modra ptica, vila Temperament), Ukročena trmoglavka (Katarina), Navihanka (Prijateljica), Ta ljubezen, Hrestač – Božična zgodba (mala Klara), Pepelka (Anastazija), Serenade (Serenada, Concerto barocco), Kdo je najmočnejši (gospodična Miška), Veronika se odloči, Mozart vs. Schumann (solo par), Don Kihot (Kitri), Yin & Yang (She is missing ...) Romeo in Julija (Prijateljica, Beraček), Tango za Rahmaninova – Rapsodija, Picko in Packo (Picko), Labodje jezero, ideal romantičnega baleta – tokrat ... po Prešernu (Julija Primic), Bajadera (Nikya, Gamzati), Urbanobalet in Samorog ter v baletnem večeru Pod zvezdami (Nekaj več, Čudoviti svet … je lahko), Silfida (Silfida) ter Giselle (Giselle).

V sezoni 2007/2008 je na slavnostnem koncertu baletnih zvezd v Italiji (Roberto Bolle in prijatelji) plesala z Alenom Bottainijem v Don Kihotu in Antonom Bogovom v Le Corsaire.

Leta 2008 je prejela strokovno stanovsko nagrado Lydie Wisiak za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti za vlogo Kitri v baletu Don Kihot.

Aktualizacija: januar 2017