Svečani baletni koncert s podelitvijo nagrad Lydie Wisiakove za leto 2022

  • I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
6. marec 2023 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana

Nagrajenci 2022

NENA VRHOVEC,
nagrada Lydie Wisiakove za življenjsko delo

Strokovna komisija za nagrade in priznanja Društva baletnih umetnikov Slovenije se je odločila, da z zadovoljstvom in velikim spoštovanjem podeli nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo baletni umetnici Snežni Vrhovec, bolj znani pod imenom Nena.

Obrazložitev:
Svetla točka v ozvezdju slovenske baletne umetnosti, kamor je Neno umestil kozmos in jo, obdarjeno z mnogimi talenti, podaril naši publiki in ljubiteljem plešočega in lepega.
Nena je prehodila dolgo, pestro in raznoliko pot umetnice, začenši od fantička s klobučkom v poročnem sprevodu v Mlakarjevem baletu Vragu na vasi, preko najrazličnejših klasičnih vlog do serije izrazitih, izjemno močnih karakternih nosilnih likov. Bila je občutljiva, zanesljiva, natančna in tehnično odlična balerina, sposobna oblikovanja vlog s paleto najrazličnejših obrazov, karakterjev in občutij. S tem svojim umetniškim mojstrstvom se je mnogokrat približala gledalcem tam v temini avditorija gledališča in se dotaknila njihovih duš in jih obdarila z doživetjem bogastva umetniškega plesa ...

 

FILIP JURIČ,
nagrada Lydie Wisiakove za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let

Strokovna komisija Društva baletnih umetnikov Slovenije za nagrade Lydije Wisiakove je sprejela odločitev, da podeli nagrado Lydije Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umtnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let umetniku, solistu Baleta Slovenskega narodnega gledališča Opera in Balet Ljubljana, Filipu Juriču, za vlogo Romea v kar dveh različnih izvedbah baleta Romeo & Julija in sicer v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana in koreografiji Renata Zanelle in v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije in koreografiji Tomaža Rodeta, za vlogo Linkedina v baletu Gusar v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana v koreografiji Joseja Martineza ter za duet Adagietto, ki je del predstave Vsi na valček, koreografa Renatta Zanelle.


ANTONETA TURK,
nagrada Lydie Wisiakove za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let

Strokovna komisija Društva baletnih umetnikov Slovenije za nagrade Lydije Wisiakove je sprejela odločitev, da podeli nagrado Lydije Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let baletni plesalki Antoneti Turk, za vloge Dekleta v baletu Leseni princ koreografa Lea Mujića v produkciji Madžarske baletne univerze v Budimpešti, za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija ter za vlogo Mihaele v baletu Carmen, obe v koreografiji Tomaža Rodeta in v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije.


TOMAŽ GOLUB,
nagrada Lydie Wisiakove za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let

Strokovna komisija Društva baletnih umetnikov Slovenije za nagrade Lydije Wisiakove je sprejela odločitev, da podeli nagrado Lydije Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v obdobju zadnjih treh let umetniku, baletnemu plesalcu SNG Maribor, Tomažu Viktorju Abramu Golubu, za izjemne upodobitve vlog Don Josea v baletu Carmen, Mercutia v baletu Romeo in Julija – obe v produkciji Društva baletnih umetnikov Slovenije v koreografiji Tomaža Rodeta, ter za pas de trois iz prvega dejanja Labodjega jezera v produkciji Baleta SNG Maribor v koreografiji Valerija Kovtuna.

 

Več o dogodku na https://www.dbus.si/dogodki/svecani-baletni-koncert-s-podelitvijo-nagrad-lydie-wisiakove-2022/?occurrence=2023-03-06