Gaetano Donizetti

Ljubezenski napoj

  • Komična opera v dveh dejanjihI
  • premiera: 20. 1. 2022 | predstava traja 2 uri in pol ter ima en odmor I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
2. februar 2024 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Črt Lasbaher

Nika Gorič k. g.
Dejan Maksimilijan Vrbančič
Ivan Andres Arnšek
Saša Čano
Štefica Grasselli
3. februar 2024 18:00 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Črt Lasbaher

Nika Gorič k. g.
Dejan Maksimilijan Vrbančič
Rok Bavčar
Tomaž Štular k. g.,
Urška Kastelic k. g.
18. marec 2024 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Črt Lasbaher

Nina Dominko
Bryan López González k. g.
Ivan A. Arnšek
Saša Čano
Štefica Grasselli
19. marec 2024 15:00 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Črt Lasbaher

Nina Dominko
Bryan López González k. g.
Rok Bavčar
Tomaž Štular k. g.
Urška Kastelic k. g.
20. marec 2024 11:00 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Črt Lasbaher

Nika Gorič k. g.
Bryan López González k. g.
Ivan A. Arnšek
Saša Čano
Štefica Grasselli

METAMORFOZA ČAROVNIJE

Gaetano Donizetti (1797–1848), mojster obdobja belkanta in italijanske romantične opere, je imel močan vpliv na razvoj operne umetnosti v obdobju, ko sta žareli operni zvezdi Rossinija in Verdija. Skomponiral je zavidljivih 75 opernih del v italijanskem in francoskem jeziku ter številna instrumentalna in vokalna dela. Donizetti se je kot nadarjen operni skladatelj uveljavljal na opernih odrih od Benetk do Rima in Neaplja. Leta 1830, ko je bil povabljen v Milano, je njegova opera Anna Bolena doživela velik uspeh, čez noč se je uveljavil v mednarodnem prostoru, se osamosvojil od Neaplja in dobil velik umetniški zagon. Nova Donizettijeva dela so se vrstila eno za drugim, skladal je z izjemno hitrostjo in čeprav so številna med njimi obležala v arhivih, so nekatere operne stvaritve vendarle požele uspeh in so še danes stalnica na odrih opernih hiš po vsem svetu, med njimi zlasti Ljubezenski napoj (1831), Lucija Lammermoorska (1835), Hči polka (1849) in Don Pasquale (1849).

Libretist Felice Romani je povzel Scribov libreto Auberove modne francoske opere Le Philtre (1831) in ga prenesel v italijanski prostor, Donizzeti pa je zatem svojo štirinajsto operno in prvo dovršeno umetnino nezahtevnega komičnega žanra skomponiral v pičlih dveh tednih. Mnogi delo postavljajo ob bok Rossinijevemu Seviljskemu brivcu, v njem je lahkotna zgodba prepletena z izbrušenim humorjem, opero pa odlikuje tudi izrazita donizzetijevska melodika, ki doseže svoj vrh v priljubljeni kavatini Una furtiva lacrima.

Na oder ljubljanske Opere se po uspešnici Seviljski brivec vrača prekaljeni operni režiser Krešimir Dolenčić. Orkester in pevce bo vodil gostujoči maestro Simon Krečič.

 

Vsebina
PRVO DEJANJE
Nemorino je nesrečno zaljubljen v lepo Adino, za katero meni, da mu je nedosegljiva. Adina zbranim pripoveduje o knjigi, ki jo bere – zgodbo o tem, kako je Tristan osvojil Izoldino srce s pomočjo čarobnega ljubezenskega napoja. Pride polk vojakov pod vodstvom podčastnika Belcoreja. Ta se takoj predstavi Adini in jo zasnubi. Adini se s poroko ne mudi, a obljubi, da bo premislila o ponudbi. Ko ostane sama z Nemorinom, mu pove, da ne bo nikoli njegova, in mu svetuje, naj ne vzdihuje za njo, temveč raje obišče bolnega strica. Predlaga mu, naj naredi tako kot ona in vsak dan nameni svojo naklonjenost drugemu dekletu. Nemorino ji pove, da človek nikoli ne pozabi svoje prve ljubezni.
Doktor Dulcamara, šarlatanski prodajalec zdravilnih pripravkov, prispe v vas. Zbranim predstavi napoj, ki lahko pozdravi karkoli. Nemorino ga sramežljivo vpraša, ali morda prodaja tudi eliksir ljubezni, opisan v Adinini knjigi. Dulcamara mu ponudi stekleničko, a v njej je le vino. Pojasni mu, da bo moral počakati do naslednjega dne, da bo napoj začel delovati. Takrat bo Dulcamara namreč že daleč iz vasi. Čeprav ga to stane zadnji dukat, Nemorino kupi napoj in ga takoj popije. Ko se začne počutiti nenavadno, je že prepričan, da se mu Adina naslednji dan ne bo mogla upreti. Ko jo sreča, se odloči, da je ne bo ogovoril do naslednjega dne, Adino pa njegova brezbrižnost podžge in začne se zanimati zanj. Da bi spet pritegnila njegovo pozornost, se spogleduje z Belcorejem in ko pride ukaz, naj podčastnik nemudoma zamenja garnizijo, mu celo reče, da se bo kar takoj poročila z njim. Pretreseni Nemorino jo prosi, naj počaka le še en dan, a ona ga zavrne in na svojo poroko povabi celo vas. Nemorino je obupan.

DRUGO DEJANJE
Na poročni pogostitvi Adina in Dulcamara goste zabavata s pesmijo. Adina ne želi podpisati poročne pogodbe z Belcorejem, saj tam ni Nemorina. Medtem se Nemorino zateče po pomoč k Dulcamari in ga vpraša, ali se da pospešiti učinkovanje ljubezenskega napoja. Dulcamara mu pove, da ga mora popiti še en odmerek. Ker Nemorino nima več denarja, se Dulcamara strinja, da bo počakal, dokler si ga ne priskrbi. Belcore je zbegan, saj je Adina poroko odložila. Ko mu Nemorino pove, da nujno potrebuje denar, ga prepriča, da se pridruži vojski in takoj prejme plačilo. Nemorino podpiše pogodbo in z denarjem kupi napoj. Nenadoma se zave, da ga oblega skupina žensk. Ker še ne ve, da je pravi razlog za njihovo navdušenje nad njim velikansko bogastvo, ki mu ga je zapustil njegov stric, verjame, da je napoj začel delovati. Ko Adina vidi Nemorina z drugimi dekleti, je zelo ljubosumna. Dulcamara ji pove, da je za Nemorinov uspeh pri ženskah zaslužen njegov sijajni napoj, ki ga ponudi tudi njej, toda dekle je odločeno, da bo Nemorina osvojilo brez pomoči čudežnega napitka.
Nemorino opazi, da je Adina žalostna in vznemirjena, ker je videla, koliko pozornosti mu namenjajo. Adina mu pove, da je odkupila njegovo pogodbo za opravljanje vojaške službe in ga prosi, naj ostane v domači vasi. Potem želi oditi. Nemorino, ki je pričakoval njeno izpoved ljubezni, a je ni dobil, jo zavrne in potrdi svoj vstop v vojsko. Adina mu zato končno prizna, da ga ljubi. Belcore si dogajanja ne žene k srcu, hitro si opomore in verjame, da ga drugje čaka še na tisoče žensk. Dulcamara se množici pohvali, da njegov čudežni napoj vzbuja ljubezen in celo siromake spreminja v bogataše. Nato se odpravi novim izzivom naproti.

 

Življenjepisi:

Ustvarjalci predstave:
Marco Guidarini, Črt LasbaherKrešimir DolenčićClaudia SovreAndrej StražišarAlan HraniteljAndrej HajdinjakTatjana AžmanŽeljka Ulčnik RemicGregor Traven