Peter Iljič Čajkovski

Devica Orleanska

  • Opera v štirih dejanjihI
  • premiera 18. 1. 2020 (predstava traja 2 uri in pol ter ima en odmor) I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
15. december 2021 19:00 SNG Opera in balet Ljubljana
16. december 2021 19:00 SNG Opera in balet Ljubljana
17. december 2021 19:00 SNG Opera in balet Ljubljana
18. december 2021 19:00 SNG Opera in balet Ljubljana

“Četudi ta opera ne bo sprejeta kot umetnina, zame bo,” je v pismu svojemu bratu Modestu zapisal Peter Iljič. Samosvoja operna stvaritev Devica Orleanska (1881, St. Petersburg), napisana v slogu vélike francoske opere, je skladateljevo peto operno delo in hkrati prvo, ki je bilo izvedeno zunaj meja njegove domovine ‒ v Pragi leta 1882. V njej se psevdozgodovinsko ozadje zgodbe o usodi francoske heroine iz 15. stoletja prepleta z mešanico veličastnega razkošja in melodramatičnih pasaž. Partitura za tipični romantični orkester, kombinacija francoskega in nemškega sloga ter sodobne ruske koncertne glasbe, je zrcalila tudi skladateljevo vizijo, da mora biti glasba opernega dela všeč širokemu krogu ljudi. Libreto se naslanja na snov iz istoimenskega Schillerjevega dramskega besedila iz leta 1801 pa tudi na številne druge vire iz sveta umetnosti in na biografska dela. Ivana Orleanska, ki je v stoletni vojni vodila francoske čete v zmago nad Angleži in osvobodila prebivalce Orléansa, je posledično pripomogla, da je Karel VII. postal francoski kralj. Čajkovski je pripoved o izjemni ženski zastavil tako, da je njeno herojsko osebnost nadgradil s kompleksnimi psihološkimi nasprotji. Kljub tragičnemu koncu, ki je bil za junakinjo zaradi svetovnonazorskih in številnih drugih okoliščin neizogibno dejstvo, pa so moč njenega duha, pogum in prepričanja še danes lahko velik navdih za vse človeštvo.

Režiser predstave je Frank Van Laecke, ki je na našem odru v minulih sezonah režiral uspešni predstavi Katja Kabanova in Lucia di Lammermoor, glasbeno vodstvo predstave pa smo zaupali Simonu Krečiču.

Besedilo: Tatjana Ažman

Življenjepisi:

Ustvarjalci predstave:
Simon Krečič, Mojca Lavrenčič, Željka Ulčnik Remic, Gregor Traven, Frank Van Laecke, Philippe Miesch, Belinda Radulović, Jasmin Šehić