Moški z nožem / Kompozicija

  • Baletni večer na novo avtorsko glasbo slovenskih skladateljevI
  • premiera 8. 11. 2018, baletni večer je posvečen stoletnici poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla.
Nakup vstopnic

Moški z nožem

Koreografija temelji na delih slovenskega slikarja Riharda Jakopiča, v katerih so zajeti trenutki, ki izpričujejo izjemen občutek za gib in dramatičnost. Seveda gre pri interpretaciji slikarskih del za osebni pogled opazovalca, ki s svojimi izkušnjami dopolnjuje celoto nekega dela. Vendar pa so Jakopičeve študije in slike zasnovane tako, da kar kličejo po temeljitem razmisleku o širšem kontekstu tega, kar vidimo, ter ponujajo izjemno izhodišče za razvoj serije dogodkov, ki lahko tvorijo dinamično odrsko dogajanje. Predstavi lastna interpretacija likovnih del se zgodi v prehajanjih med pozicijami v prostoru, telesnimi gestami in oblikami, ki so na videz nepovezane. Kompozicijske celote niso dobesedna upodobitev Jakopičevih del, temveč služijo kot izhodišče za ustvarjanje nove – plesne celote, v kateri ples ne interpretira glasbe in v kateri tudi glasba ne igra za ples, čeprav oba elementa črpata iz istih predlog.

Besedilo: Matjaž Farič

Kompozicija

Prostor in čas v katerem živimo je krut. Prav zato, ker nam vsi slikajo kaotično stanje sveta, si želimo takojšnje razrešitve, ki bo našo predstavo sveta odslikal z zgodbo, ki bo nosila želeno jasnost, kje in kdo smo in kakšen je naš odnos do posameznika v družbi.

V času brez empatije ne zaznavamo sočloveka. Premalokrat pogledamo na svet z drugačnimi očmi. Predstava želi izostriti pogled z distance. Z zamejitvijo in odstiranjem želi vzpostaviti trenutke, ko se posameznik sooča z družbo in postane od nje odmaknjen, odstranjen.

Za boljše razumevanje nekaterih stvari je treba stopiti iz tega sveta – na kratko. Malo se moramo privzdigniti, kakor da bi želeli pogledati, kaj nas obkroža. Sebe spoznavamo, ko se opazujemo od zunaj. Intuitivno in lirično dojemanje življenja je povsem izginilo. Človeška moč ni samo v njegovi racionalnosti.

Besedilo: Sanja Nešković Peršin


Življenjepisi:

Ustvarjalci predstave:
Marko Hribernik, Meta Grgurevič, Uroš Belantič, Borut Bučinel, Igor Grasselli, Milko Lazar, Matjaž Farič, Staša Prah, Drago Ivanuša, Sanja Nešković Peršin

Solisti:
Lukas Zuschlag, Rita Pollacchi, Ana Klašnja, Tjaša Kmetec, Petar Đorčevski, Kenta Yamamoto, Yuki Seki