Mali princ

  • Balet za otroke in mladino, novitetaI
  • Premiera 6. 9. 2024 I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
6. september 2024 18:00 SNG Opera in balet Ljubljana Premiera Premiera
7. september 2024 17:00 SNG Opera in balet Ljubljana
7. september 2024 18:30 SNG Opera in balet Ljubljana
21. september 2024 17:00 SNG Opera in balet Ljubljana
21. september 2024 18:30 SNG Opera in balet Ljubljana

Po vselej uspešnih baletih za otroke in mladino bomo z Malim princem obogatili tovrstni repertoar. V pripravi je odrsko delo, za katero nastaja nova glasba skladateljice Aleksandre Naumovski Potisk in nova koreografija Lukasa Zuschlaga.

Novela Mali princ francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja je izšla že leta 1943, a v temah, ki jih naslavlja, ostaja aktualna tudi danes. Pilot, ki z letalom strmoglavi v samotno puščavo, tam sreča malega princa, ki je zapustil svoj domači planet in se odločil raziskati vesolje. Na svojem popotovanju poleg Zemlje obišče še šest planetov, na vsakem od njih pa sreča odraslo osebo, ki odraža eno od problemskih tematik človeške družbe: od kralja brez podložnikov do poslovneža, ki želi zabeležiti in si prilastiti vse zvezde na nebu, namesto da bi se ustavil in jih občudoval. Pilot in princ skupaj preživita osem dni in v tem času odkrivata, kaj pomeni biti človek, ljubiti in biti ljubljen ter kaj pomeni odrasti. Zakonitosti v Malem princu se na prvi pogled zdijo nelogične in fantazijske, vendar v okviru zgodbe dobro učinkujejo, saj odražajo domišljijo otrok v primerjavi z razumskostjo odraslih.

V baletni zgodbi bomo sledili malemu princu, ki poleg Zemlje obišče več planetov in naslavlja teme, kot so osamljenost, prijateljstvo, ljubezen in izguba. Predstava bo mlade popeljala v »gledališče planeta«, ki jim bo spregovorilo o čarobnosti, a tudi o vsakdanjem življenju ter našem umetniškem delu ˗ dogajanju v zakulisju predstave.

Balet Mali princ bomo izvajali tudi na posnetek z orkestrom našega gledališča, kar nam bo omogočilo večje število predstav in tudi morebitna gostovanja.