Adolphe Adam

Giselle

  • Romantični balet v dveh dejanjihI
  • premiera: 12. 1. 2023 | koprodukcija s Cankarjevim domom Ljubljana I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
12. januar 2023 19:30 Cankarjev dom Premiera Premiera
13. januar 2023 18:00 Cankarjev dom
14. januar 2023 18:00 Cankarjev dom
17. januar 2023 19:30 Cankarjev dom
18. januar 2023 15:00 Cankarjev dom
26. januar 2023 19:30 Cankarjev dom
27. januar 2023 19:30 Cankarjev dom
28. januar 2023 19:30 Cankarjev dom

Balet Giselle je bil prvič uprizorjen leta 1841 v Parizu v koreografiji Julesa Perrota in Jeana Corallija po libretu teoretika romantizma Théophila Gautierja, Jules-Henrija Vernoya de Saint-Georgesa in Jeana Corallija, napisanem po zgodbi iz knjige o vilah in duhovih velikega nemškega romantika Heinricha Heineja. Avtorja, ki ju je navdihnila takratna baletna zvezda Carlotta Grisi, sta ustvarila balet, v katerem je bilo mogoče zaznati številne lastnosti tedaj prevladujoče umetniške smeri, romantizma. Ob praznovanju plesa je stvaritev vsebovala vse prvine celovitega umetniškega dela: glasbo, gib, igro, slikarstvo in predvsem ples, vse pa so bile izražene v popolni ubranosti. Kmalu potem ko je na premieri navdušila prav vse navzoče, je Giselle postala kultna stvaritev plesne scene, kar je ostala vse do danes.
Giselle, ki je po mnenju mnogih »kraljica romantičnega baleta«, je resnično povsem nenavaden pojav v klasičnem baletnem žanru. Takšno opredelitev si zasluži zaradi mnogih vidikov edinstvene večplastne strukture, vse od zamisli karizmatičnih avtorjev do dramaturgije dveh popolnoma različnih dejanj in glasbe Adolpha Adama. Premierno uprizorjena kmalu po Silfidi je prav ta predstava zaznamovala začetek nove poti. Zanjo značilno nasprotje med resničnostjo življenjske zgodbe v prvem dejanju in fantazijsko vsebino v drugem, belem dejanju, je služilo kot model za oblikovanje vseh poznejših velikih baletnih stvaritev.
Giselle je zgodba o nesrečno zaljubljenem in prevaranem mladem dekletu s podeželja, ki se, potem ko ji ljubezen stre srce, znajde v vilinskem svetu nekdanjih zaročenk, ki so umrle, še preden so se poročile in potešile svojo plesno strast.

Kot koreograf se na koprodukcijski oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma vrača José Carlos Martínez, nekdanji prvak baleta Pariške opere in dolgoletni umetniški vodja španske narodne plesne skupine Compañía Nacional de Danza, trenutno pa direktor baleta Pariške opere. Orkestru ljubljanske Opere bo dirigiral Kevin Rhodes.

 

Življenjepisi:

Ustvarjalci predstave:
Kevin RhodesJosé Carlos MartínezIñaki Cobos GuerreroAndrej HajdinjakDominik SteklasaAnael MartínGregor Traven

Solisti:
Anastasia Matvienko, Chie Kato, Nina NočKenta Yamamoto, Filip Jurič, Filippo Jorio, Denis Matvienko, Petar Đorčevski, Hugo MbengLukas Zuschlag, Iulian Ermalai