Z uvodnim koncertom Obrazi življenja v novo sezono

Razgrnili smo repertoar sezone 2023/2024, ki tako kot doslej prinaša šest uprizoritev, od tega štiri operne in dve baletni, poleg premier pa si boste obiskovalci ljubljanske operne hiše lahko ogledali tudi uprizoritve iz železnega repertoarja minulih sezon ter nekaj drugih predstav oziroma koncertov. Kot poseben dogodek napovedujemo scenski oratorij Gabriela Fauréja Requiem.
O načrtih za novo sezono je najprej spregovoril direktor SNG Opere in baleta Ljubljana Staš Ravter, programe sta podrobneje predstavila umetniški direktor opere Marko Hribernik in umetniški direktor baleta Renato Zanella, abonma in njegove posebnosti pa vodja trženja v operi Janez Rozman. Dogodka se je udeležila tudi mag. Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke, ki je tudi letos sponzor sezone.
Direktor Staš Ravter je v uvodnem nagovoru poudaril, da je pred ljubljansko operno in baletno hišo znova izjemno zahtevna in zanimiva sezona, ki z vidika izvedbe predstavlja tudi velik finančni izziv. Ob tem se je zahvalil SKB banki, ki je že tretje leto zapored stopila v vlogo sponzorja sezone, kot zlati sponzor pa se je pridružilo podjetje Tosla. Ravter je ob koncu nagovora navedel še nekaj številk, ki govorijo o uspešni lanski sezoni, v kateri smo izvedli 139 predstav na domačem odru, z opero Faust smo gostovali v zagrebški Operi, s šestimi predstavami Romeo in Julija v tržaškem gledališču Verdi, z baletnim gala koncertom pa v Benetkah. Ljubljanska operna dvorana je svoja vrata odprla več kot 62 tisoč gledalcem.
Umetniški direktor Opere Marko Hribernik je povedal, da operni ansambel tudi tokrat pripravlja štiri premiere, prva, ki bo na sporedu konec septembra, pa prinaša dvojček operete in komične opere. »Dežela smehljaja skladatelja Franza Lehárja je ena najlepših operet, ki na našem odru še ni bila izvedena, ob bok pa smo ji postavili slovensko komično opero Alojza Ajdiča Miši v hiši na libreto Vinka Möderndorferja. Predstavi na videz nimata skupnih točk, niti glasbeno niti stilno, a ju povezuje dramaturški podton, protagonisti obeh del se namreč soočijo z razpotjem, na katerem lahko izberejo novo smer v življenju ali pa obstanejo.«
Pred drugo premiero sezone bodo konec oktobra pripravili glasbeno scensko poslastico, Requiem francoskega mojstra Gabriela Fauréja, s katerim bodo počastili čas spomina na mrtve. Requiem bo uprizorjen kot scenski koncert – oratorij, s tem pa v operi sledijo trendom koncertov, pokrepljenih z vizualno-scenskimi poudarki.
»Januarja sledi premiera Massenetovega Wertherja – nov biser francoske operne umetnosti na našem odru, ki prinaša večno Wertherjevo zgodbo o iskanju ljubezni, razočaranju in samoti ter usodni odločitvi za samomor. Tema, ki je danes vseprisotna, zlasti med mladimi, ki jih prežema občutek brezizhodnosti. Werter združuje mračno Goethejevo zgodbo in strastno, ekspresivno Massenetovo glasbo,« je poudaril Hribernik in napovedal naslednjo premiero, s katero bodo obeležili stoto obletnico smrti velikega skladatelja Puccinija. Premiero njegove najbolj znane opere La Bohème pa bo le del večjega Puccinijevega ciklusa, ki bo ponudil še ponovitve Madame Butterfly in Tosce. »Ob koncu sezone pa bomo v sodelovanju z Akademijo za glasbo v Ljubljani uprizorili še Puccinijevo enodejanko Gianni Schicchi,« je povedal Hribernik.
Sicer pa bomo operno sezono zaključili s še enim skladateljskim velikanom, Wolfgangom Amadeusom Mozartom. Maja bo namreč premierno uprizorjena imenitna komična opera Così fan tutte, ki jo je skladatelj ustvaril v sodelovanju z libretistom Lorenzom da Pontejem in prinaša cinični in satirični pogled na odnose med moškimi in ženskami. Delo, ki ga pripravljajo v koprodukciji s HNK Zagreb, prevevajo čudovite Mozartove melodije in velika življenjska sila, situacijska komedija pa v sebi skriva vsa osnovna vprašanja človeškega bivanja in smisla njegovega življenja na zemlji. »S tem bomo izpopolnili trojček velikih Mozartovih »da Ponte oper«, kamor sodita še Figarova svatba in Don Giovanni, ki sta že na našem repertoarju,« je dodal Hribernik.
Obče človečke teme, kot so medosebni odnosi, bodo prevevale tudi baletni del letošnjega repertoarja, ob tem pa direktor baleta Renato Zanella poudarja pomen odnosa umetnikov z občinstvom in povezovanje baletne in operne umetnosti, ki ju uspešno združujejo tudi v nekaterih predstavah nove sezone. »Prva baletna premiera, ki bo na sporedu novembra, bo v enem večeru združila dela treh velikih skladateljev, Ravela, Chopina in Stravinskega, v eni od predstav pa se na ljubljanski oder po petnajstih letih vrača priznani mariborski koreograf Edward Clug,« je povedal Zanella, ki bo kot koreograf podpisal Ravelov Bolero in Pomladno obredje Stravinskega, medtem ko je Clug na glasbo Frédérica Chopina ustvaril balet Ssss …
Zanella je poudaril, da ga je pri Boleru vodila skladateljeva zamisel o večnem glasbenem boju za prevlado med ritmom, to je močjo, in melodijo, ki je lepota, kar lahko primerjamo tudi s konfliktom med moškim in žensko. V Pomladnem obredju se je Zanella poglobil v raziskovanje nasilja in strahu, ki lahko človeka pripelje do trenutka, ko se obrne proti vsem in vsemu.
Druga baletna premiera, čutna in mistična zgodba María iz Buenos Airesa izpod peresa Argentinca Á. Piazzolle, bo kot svež veter povezala glasbo, petje in ples. »V baletno-pevskem projektu, ki odstira človeške strasti in buri duhove v ritmu argentinskega tanga, bo sodelovalo vso gledališče, naša uprizoritev pa bo s povezovanjem plesa, besede in petja stremela k brisanju meje med umetnikom in občinstvom,« je povedal Zanella in dodal, da bo baletni ansambel sezono nadgradil z gostovanji v Celovcu, kjer se bodo predstavili z Romeom in Julijo, s predstavo Giselle pa bomo potovali v Gledališče Verdi v Trst.
Vodja trženja v operi Janez Rozman je predstavil letošnjo abonmajsko ponudbo, v kateri poleg osnovnega abonmaja vseh šestih premier ponujamo še abonma šestih opernih klasik, za ljubitelje baleta pa abonma šestih baletnih predstav. Družinski abonma ponuja spored petih predstav za družine, posebno pozornost pa smo ponovno namenili mlajšemu občinstvu, saj si študentje lahko izberejo katerega koli od navedenih abonmajev po posebno ugodni ceni. Novost te sezone je abonma Puccini, saj v letu 2024 obeležujemo 100. obletnico skladateljeve smrti. V program, ki bo na sporedu spomladi naslednje leto, smo poleg premiere La Boheme uvrstili še uprizoritvi prejšnjih sezon, Madamo Butterfly in Tosco. Izjemno smo zadovoljni z odzivom mlajših obiskovalcev, saj so predstave, namenjene šolskim skupinam, vselej zapolnjene.
Ob koncu predstavitve sta direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter in glavna izvršna direktorica SKB banke mag. Anita Stojčevska podpisala sponzorsko pogodbo, ob tem pa je gostja povedala, da SKB banka z veseljem ostaja sponzor nove sezone 2023/2024 SNG Opere in balet Ljubljana, saj podpora kulturi ostaja njihova pomembna skrb. »Prizadevamo si za dobrobit okolja, v katerem poslujemo in še naprej spodbujamo projekte, ki imajo dodano vrednost za okolje, prebivalce, zaposlene in poslovne partnerje. Zavedamo se pomembnosti kulture, ki nas popelje v svet umetnosti, nam daje inspiracijo in je pomemben gradnik naše družbe. Verjamem, da je repertoar nove gledališke sezone bogat in se veselim novih kreacij umetnikov, obiskovalcem ljubljanske operne hiše pa želim veliko edinstvenih kulturnih doživetij,« je še dodala.
Razgrnitev sezone 2023/2024 je pospremil večerni uvodni koncert v izvedbi opernih in baletnih solistov, zbora in orkestra našega gledališča, v katerem smo izvedli odlomke iz opernih baletnih predstav, ki jih bodo gledalcem sicer postregli v prihajajočih mesecih. Večer smo naslovili Obrazi življenja, kar bo tudi vodilo celotne sezone, v kateri bomo ustvarjalci operno-baletne hiše raziskovali svet dvojnosti, dveh obrazov in tudi številnih različnih obrazov življenja, vseobsegajoče sile, ki drži skupaj planete, zvezde, galaksije in vsak atom ter vsako celico v našem telesu.