Balet Romeo in Julija na gostovanju v Celovcu

V Mestnem gledališču bo na sporedu dvanajst predstav koreografa Renata Zanelle

Naš baletni ansambel bo v marcu in aprilu z romantičnim baletom koreografa Renata Zanelle gostoval na odru Mestnega gledališča v Celovcu (Stadttheater Klagenfurt), s katerim nadaljujemo uspešno sodelovanje po letu 2018. Plesalke in plesalci bodo s koroškim simfoničnim orkestrom v okviru abonmaja odplesali dvanajst predstav, premierno se bodo občinstvu predstavili drevi ob 19.30.
Večna zgodba o veronskih ljubimcih Romeu in Juliji je na matičnem odru v upodobitvi umetniškega direktorja baleta in koreografa Renata Zanelle premierno zaživela februarja pred dvema letoma. Vanjo je koreograf, rojen v Veroni, prelil svoje doživljanje rojstnega mesta, mladih ljubimcev in njune nesrečne ljubezni, ki se ga na glasbo Prokofjeva še kako dotakne. »Balet Romeo in Julija, ki ga poustvarja ljubljanski baletni ansambel, se me vsakič znova dotakne in presune. Baletni plesalci s prezenco in z eleganco tako tenkočutno ponazorijo tragični značaj zgodbe! Upodobijo tako blišč kot kriminalno stran, glavna protagonista pa z lahkotnim in vedrim gibom izražata strast in ljubezen, mladost, zračnost, ki jo je zaznati v vsakem delu koreografije. Balet Romeo in Julija sem v preteklosti ustvaril že za Grško in Romunsko narodno opero, vendar me ta izpopolnjena neoklasična koreografija z vrhunskim ljubljanskim baletnim ansamblom najbolj prepriča,« je na svoj balet v dveh dejanjih ponosen Zanella. Enovito podobo tedanjega časa in družbe pričarajo kostumi avstrijskokoroške umetnice Alexandre Burgstaller in scena Alessandra Camere.
Po letu 2018, ko je na celovškem odru ljubljanski balet nastopil z Labodjim jezerom Čajkovskega, tokrat SNG Opera in balet Ljubljana z dvanajstimi ponovitvami Romea in Julije krepi sodelovanje z Mestnim gledališčem v Celovcu. Predstavo je gledališče umestilo v svoj redni abonmajski repertoar, ki si močno želi tovrstnih predstav s sodobnejšim pridihom. »Na ta način dokazujemo, da smo privlačni tudi za širši evropski prostor, ki stavi na kakovostno umetniško izvedbo. Zelo smo veseli, da še naprej gradimo umetniški odnos med gledališčema in upamo, da bo živ tudi v prihodnje. Presrečen je tudi naš umetniški ansambel, ki si nastopov na tujih odrih zelo želi, saj jih to še dodatno motivira,« je nad povabilom za gostovanje zadovoljen tudi direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter.
Na drevišnji premieri bosta v glavnih vlogah nastopila Nina Noč (Julija) in Kenta Yamamoto (Romeo), v alternaciji z njima so Marin Ino in Filip Jurič ter Nina Kramberger in Oleksandr Koriakovskyi. Poleg očarljivega plesnega para bodo v drugih vlogah blesteli še Lukas Zuschlag (Tybalt), Tjaša Kmetec (gospa Capulet), Marin Ino (Rosalinda), Hugo Mbeng (Mercutio), Yuki Seki (Paris) in Yujin Muraishi (Benvolio).
Koroški simfonični orkester bosta glasbeno vodila maestro Nicholas Milton in Mitsugu Hoshino (26. in 27. marca ter 5. in 11. aprila). Zadnja predstava na odru Mestnega gledališča bo 13. aprila.

Zasedba vlog

Julija
Nina Noč/Marin Ino/Nina Kramberger
Romeo
Kenta Yamamoto/Filip Jurič/Oleksandr Koriakovskyi
Tybalt
Lukas Zuschlag/Kenta Yamamoto/Filip Jurič
Gospa Capulet
Tjaša Kmetec
Rosalinda
Marin Ino/Erica Pinzano/Emilie Tassinari
Mercutio
Hugo Mbeng/Filippo Jorio/Yujin Muraishi
Paris
Yuki Seki/Lukas Zuschlag/Matteo Moretto
Benvolio
Yujin Muraishi/Oleksandr Koriakovskyi/Filippo Jorio