V SNG Opera in balet Ljubljana nova sezona v barvah harmonije

V novo sezono s šestimi premiernimi uprizoritvami, vrhunec tudi balet Giselle v koprodukciji s Cankarjevim domom

SNG Opera in balet Ljubljana je pred sinočnjim uvodnim koncertom na novinarski konferenci razgrnila repertoar sezone 2022/2023. Na spored smo uvrstili šest premiernih uprizoritev, štiri operne in dve baletni. »Kot prvo nemško poznoromantično Straussovo mojstrovino Ariadna na Naksosu, vrhunec pevske virtuoznosti italijanskega belcanta, opero Italijanka v Alžiru skladatelja Gioacchina Rossinija, zatem veliko glasbeno dramo Giuseppeja Verdija Trubadur, sklenili pa bomo z globokim in čustvenim potovanjem v svet ruske literarne in glasbene romantike, z delom Evgenij Onjegin,« je povedal Marko Hribernik, umetniški direktor opere. V baletnem izboru po zamisli Renata Zanelle, umetniškega direktorja baleta, pa kot glavni motiv prevladuje ljubezen, tako sta v izboru večer Ljubezen na glasbo Schönberga in Mahlerja ter večno lepa klasika Giselle, ki bo zaživela v koprodukciji s Cankarjevim domom na odru Gallusove dvorane v koreografiji Joséja Carlosa Martíneza.

Snovalci programa, direktor Staš Ravter in oba umetniška direktorja, so pripravili uravnotežen in premišljen program z glavno mislijo na mater Zemljo. Premiere vsebinsko, v likovni podobi pa barvno odstirajo štiri osnovne elemente materije in življenja: zrak, zemljo, ogenj in vodo, ki jim bo dodan peti element, eter.

Poleg premier si boste obiskovalci ljubljanskega opernega gledališča lahko ogledali tudi nekaj predstav železnega repertoarja prejšnjih sezon. Po več letih se na odre za mlade in najmlajše v septembru in juniju vrača baletna uspešnica Picko in Packo. Septembra lahko uživate v klasičnem baletu Gusar, nadvse priljubljeni baletni predstavi zadnje sezone. »Kot vsako leto bodo tudi letošnji december zaznamovale polne dvorane ob predstavi Hrestač – Božična zgodba, česar se zelo veselimo. Umetniških vrhuncev bo v letošnji sezoni precej, obeležili bomo tudi dvajset let od prve uprizoritve opere La traviata in baleta Hrestač – Božična zgodba. Med drugimi pomembnimi projekti te sezone moram poudariti dva večja, gradbena, ki sta našim zaposlenim omogočila neprimerno boljše delovne pogoje. Uspelo nam je prenoviti ves prezračevalni sistem in razširiti orkestrsko jamo, da bomo v njej lahko izvajali večja umetniška dela,« je zadovoljno povedal direktor gledališča Staš Ravter.

Osrednje slovensko operno-baletno gledališče svojo umetniško prepoznavnost uspešno utrjuje tudi v mednarodnem prostoru, tako bomo v novi sezoni nadaljevali z baletnimi gostovanji po Italiji. Še letos bomo s solisti nastopili na gala večeru v Gledališču Malibran v Benetkah, prihodnje leto s predstavo Romeo in Julija v Gledališču Verdi v Trstu in v Taormini na Siciliji.

Abonmajski spored in predstave za mladino, ki jim v gledališču posvečamo posebno pozornost, je predstavil vodja trženja v SNG Opera in balet Ljubljana Janez Rozman, ki je zadovoljen nad odzivom abonentov in novim občinstvom. »Zanimanje za našo umetnost je veliko, tudi med mladimi. Vse mladinske predstave so razprodane, otroški balet Picko in Packo, ki se je po nekaj letih vrnil na oder, pa tudi. Poleg osnovne ponudbe petih stalnih abonmajev, vezanih na premiere in posamezne dneve v tednu, občinstvu ponujamo še abonma Operna klasika z Ariadno na Naksosu, Carmen, Nabuccom, Italijanko v Alžiru, Trubadurjem in Evgenijem Onjeginom ter abonma Balet s klasičnimi in sodobnejšimi baleti, to so Ljubezen, Hrestač – Božična zgodba, Giselle, Romeo in Julija, Strune in Veliki Gatsby.«

Dijakom in študentom je namenjen Študentski abonma s posebej ugodnimi cenami. Posebno ponudbo pa kot leta doslej namenjamo družinam. Cene abonmajev se niso povišale in ostajajo med 56 in 290 evrov brez popustov. S posebnim programom, imenovanim Fidelio, ki poleg popusta prinaša še druge ugodnosti, nagrajujemo tudi večletno zvestobo obiskovalcev. »Posebej ugodne so cene abonmaja Družinski, saj ta abonma pri nas razumemo kot del izobraževalnega procesa in približevanje glasbenega gledališča mladim,« je še dodal Rozman.

V gledališču smo zadnja leta zelo uspešni tudi na področju pridobivanja sponzorjev. Tako tudi letos nadaljujemo uspešno sodelovanje z SKB banko. Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke, se je na novinarski konferenci zahvalila direktorju Stašu Ravterju za dosedanje uspehe gledališča in širjenje umetnosti na druga področja družbe. »SKB banka s ponosom podpira kulturno ustvarjanje umetnikov SNG opere in baleta Ljubljana. Kot sponzor sezone, smo že več let zapored del kulturnega dogajanja v naši prestolnici. Na ta način prispevamo k trajnostnemu razvoju naše družbe in skrbimo za ohranitev kulturne dediščine. Že po današnji predstavitvi sezone 2022/2023 lahko začutimo, da nas čaka še ena odlična sezona kulturnih presežkov. Vsem ustvarjalcem želimo uspešne nastope, gledalcem pa obilo užitka in kulturnega navdiha, tudi ob podpori SKB banke.«