Sopranistka Sonja Hočevar praznuje visok jubilej

Ansambel ljubljanske Opere SNG iskreno čestita izjemni operni umetnici Sonji Hočevar ob njenem častitljivem osebnem jubileju!

Sopranistka Sonja Hočevar (roj. Kobal) je rojena 3. marca 1927 v Ajdovščini. Solopetje je študirala pri profesorici Ksenji Kušej Novak. Leta 1948 se je ljubljanskemu ansamblu pridružila kot zboristka, kot solistka pa je debitirala v sezoni 1952/53 v vlogi Gilde v Verdijevem Rigolettu. V naslednjih sezonah je nastopila v večini koloraturnih vlog. Bila je Lucija v Luciji Lammermoorski, Oscar v Plesu v maskah, Sofija v Wertherju, Rozina v Seviljskem brivcu, Lucietta v Štirih grobijanih, Barbarina in Suzana v Figarovi svatbi, Despina v Cosi fan tutte; med najzahtevnešimi pa so bile vloge: Olimpija v Hoffmannovih pripovedkah, carica Šermaha v Zlatem petelinu Rimskega-Korsakova in Zerbinetta v Straussovi operi Ariadna na Naksosu. Čeprav je leta 1955 na Dunaju uspešno opravila avdicijo, je ostala zvesta domačemu občinstvu in naši hiši. Kot vedno zaželena gostja pa je uspešno gostovala na vseh opernih odrih na področju nekdanje Jugoslavije, nastopala je tudi kot koncertna pevka, posnela več plošč in nastopala tudi na radiu, kjer je snemala različne skladbe od opernih in operetnih arij, koncertnih skladb, ljudskih in umetnih pesmi in popevk ter sodelovala pri radijskih igrah. Nekaj njenih opernih vlog je posnela tudi televizija. Sonja Hočevar je bila znana po tem, da je rasla in zorela z vlogami, ki jih je poustvarjala in oblikovala s pomočjo dovršene pevske tehnike, muze pa so ji poleg slednjega naklonile še prijeten glas, muzikalnost, prezenco in talent za odrsko interpretacijo, kar je znalo ceniti njeno zvesto občinstvo.

Vir za biografske podatke: Primož Kurent: Sto slovenskih opernih zvezd, Koledarska zbirka, Prešernova družba, d. d.; Ljubljana, 2005.

Vir fotografije: SLOGI