Povabilo na srečanje z ustvarjalci predstave Capuleti in Montegi

Spoštovani novinarji in drugi predstavniki medijev,

v četrtek, 21. oktobra 2021, ob 19.30, bomo na odru premierno uprizorili lirično tragedijo v dveh dejanjih skladatelja Vincenza Bellinija CAPULETI IN MONTEGI.

Od najbolj znane Shakespearjeve verzije se opera Capuleti in Montegi razlikuje predvsem v tem, da ne prinaša celotne zgodbe, pač pa zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev, občutek melanholije, ki se izteče v pretresljiv konec. To je opera brez legendarnega »balkonskega prizora«. V njej vlogo Romea interpretira ženska (mezzosopran), ljubimca sta že na samem začetku v globokem čustvenem odnosu, konča pa se z enim najbolj pretresljivih zaključnih prizorov iz opernega repertoarja. V njem sta oba, Romeo in Julija, živa do samega konca. Preden skupaj umreta, odpojeta duet.

Tragično zgodbo je na oder postavil belgijski režiser Frank van Laecke, ki je pri nas že režiral opere Katja Kabanova, Lucija Lammermoorska in Devica Orleanska. Tokrat Bellinijevo različico znamenite zgodbe postavlja v fotografski studio v Veroni leta 1945. Capellio, boter klana Capuletov, povabi svoje ljubljene na fotografsko portretiranje družine. Še preden je narejen prvi posnetek, zaslišimo pok pištole. Capuletov sin umre na zofi poleg njega. Začne se uvertura, v ozadju se zasliši Bellinijeva glasba. Pripravlja se maščevanje …

O nastajanju te tragične veronske zgodbe bomo z ustvarjalci predstave spregovorili v torek, 19. oktobra 2021, ob 17. uri, v spodnjem foajeju (pri blagajni).
Vabimo vas, da se nam pridružite in si po tem umetniškem srečanju ogledate še glavno vajo, ki se bo začela ob 18. uri.

***
Ob obisku gledališča je treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in skladno z veljavnim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 spoštovati pogoj PCT.

Svoj prihod najavite na e-naslov barbara.cepirlo@opera.si.