Odprtje razstave Preplet sozvočij ob deseti obletnici prenove gledališča

Praznični december v ljubljanski Operi odpira razstava fotografij od začetka prenove gledališča do danes. 

Na ta veseli dan kulture bomo ob okrogli obletnici prenove gledališča odprli razstavo, ki smo jo poimenovali Preplet sozvočij. Avtorici Sonja Kerin Krek in Ana Kocjančič sta izbrali spominske fotografije, posnete pred in po obnovi gledališke stavbe, kostume, rekvizite in nekaj ohranjenih kosov notranje opreme »stare« opere. Na ogled bo tudi dokumentarni film o prenovi gledališča Duh Opere.    

10. decembra mineva deset let od svečane prireditve, naslovljene Zlitje stoletij, ki je pospremila odprtje prenovljene stare in nove stavbe SNG Opera in balet Ljubljana. »Načrtovalcem in izvajalcem prenove je z nemajhnimi napori uspelo izvesti velikanski projekt. Njegove plodove sedaj uživamo, jih ohranjamo in delimo s svojimi obiskovalci, ki znajo ceniti to čudovito razkošje. Prihodnje leto, ko bomo praznovali stotrideseto obletnico izgraditve arhitekturne mojstrovine operne stavbe, bomo s spoštovanjem in hvaležnostjo zrli v ta spomenik slovenske kulture, uživali v njegovem videzu in vsebinah ter navdihnjeni s preteklostjo ustvarjali za danes z mislijo na prihodnost,« je razstavo pospremil sedanji direktor gledališča Staš Ravter.

V desetih letih je prenovljena stavba doživela 34 opernih in 20 baletnih premier, več zamenjav umetniških vodij, direktorjev, sprejela številne koreografe, režiserje, dirigente, operne pevce, baletne plesalce in veliko drugih umetniških ustvarjalcev, ki so obogatili in napolnili naše operno-baletno gledališče z novo, svežo, mlado energijo. Predstave je obiskalo več kot 500 tisoč obiskovalcev, umetniški ansambli pa so uspešno gostovali doma in v tujini.

Avtorici razstave Sonja Kerin Krek in Ana Kocjančič sta, da bi spomnili na preplet starega in tradicionalnega s sodobnim, izbrali okrog 150 fotografij več fotografov, kostume in rekvizite iz predstav, uprizorjenih od odprtja prenovljenega gledališča do danes, dodali pa sta še nekaj ohranjenih kosov notranje opreme gledališke stavbe iz časa pred prenovo.

»Razstava nas s fotografskimi utrinki sprva popelje po prostorih SNG Opera in balet Ljubljana pred obnovo gledališke stavbe, ki je potekala od leta 2007 do leta 2011. Pot razstave se nadaljuje z rušitvenimi deli na historični gledališki stavbi in njeno obnovo ter gradnjo novega dela gledališča, zaključijo pa jo prenovljeni prostori, ki so danes že prostor umetniškega življenja novega časa,« pravi soavtorica razstave Sonja Kerin Krek, nekdanja balerina, danes pa v gledališču zaposlena kot arhivistka.

»V SNG Opera in balet Ljubljana smo tako priča prepletu duha preteklosti z vizijo prihodnosti, historične arhitekture z moderno, glasbene umetnosti z baletno. Prepletanje ustvarja različna sozvočja, ki skupaj zasijejo v harmoniji,« še doda kustosinja Ana Kocjančič.

Razstavo, ki bo na ogled v informacijskem središču do 30. junija prihodnje leto, bo odprl minister za kulturo Vasko Simoniti. Slavnostni dogodek bo spremljal tudi dokumentarni film o prenovi z naslovom Duh Opere režiserja Blaža Šventa, ki je nastal v produkcijski hiši Vertigo in je premiero doživel v našem gledališču leta 2016. Razstavo je podprla družba BTC d. d. Zaradi epidemioloških razmer bo dogodek potekal v omejenem obsegu.

Praznovanju obletnice odprtja novega gledališča bo namenjena tudi baletna predstava Veliki Gatsby 10. decembra, za katero je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.