Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma premiera baleta Dunajski večer koreografa Renata Zanelle

Baletni diptih v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma

V četrtek, 26. avgusta 2021, bomo ob 20. uri na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma premierno uprizorili balet v dveh delih Dunajski večer, koprodukcijo med nami in Cankarjevim domom. Na odru bodo zaživele koreografije na priljubljene melodije avstrijskih skladateljev, ki jih je umetniški direktor baleta Renato Zanella tokrat postavil posebej za naš baletni ansambel.

O novi baletni predstavi so na včerajšnjem srečanju z novinarji poleg koreografa Renata Zenelle spregovorili še Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, Staš Ravter, direktor SNG Opera in balet Ljubljana, dirigent Kevin Rhodes, baletna solista Ana Klašnja in Lukas Zuschlag ter pianist Petar Milić.

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je v uvodu povedala, da je ta koprodukcija z ljubljansko operno-baletno hišo pred novo sezono obeh institucij čudovit predtakt v umetniški začetek. Za ljubljanski baletni ansambel je predstava odlična priložnost, da zaplešejo na nekoliko večjem in akustičnem odru Gallusove dvorane. »Ko balet začasno zapusti svojo matično hišo in pride na oder Gallusove dvorane, je to drugačna in dodatna komponenta njihovemu ustvarjanju,« je poudarila Cetinski. Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter pa se je za to priložnost zahvalil in dodal, da je baletna koprodukcijska predstava po težkem obdobju »postavila nove temelje sodelovanja med obema kulturnima hišama v mestu«.

Koreografija Renata Zanelle, ki je vodenje baletnega ansambla našega gledališča prevzel januarja letos, je elegantna in strastna, o njej pravi Zanella. Pripravil jo je posebej za domači baletni ansambel, ki v teh zahtevnih plesnih kreacijah izjemno uživa, kar je potrdila tudi baletna solistka Ana Klašnja: »Predstava je tehnično za plesalce izjemno zahtevna, koreografske prvine baletnega zbora pa so povsem primerljive s solističnimi vlogami, tudi v igralskem smislu.« Solist Lukas Zuschlag, ki že vrsto let živi in deluje v Sloveniji, pa je dodal, da je kot Avstrijec v otroštvu odraščal z glasbo dunajskih valčkov. »Ta glasba mi je blizu, s to predstavo Dunajski večer pa se na odru združujeta obe moji domovini.«

Vabljeni k nakupu vstopnic na spletni strani https://vstopnice.cd-cc.si/tickets/search.php5?searchword=dunajski%20ve%C4%8Der&sdate=&edate= ali osebno v informacijskem središču Cankarjevega doma.

Predstave si bo mogoče ogledati do 3. septembra 2021. Če želite več izvedeti o sami vsebini in izhodiščih predstave ter spoznati umetniško ekipo, kliknite na: več o predstavi in medijsko središče.