Razkošen Silvestrski gala v SNG Opera in balet Ljubljana

Letošnja najdaljša noč v letu bo na odru SNG Opera in balet Ljubljana še bolj bleščeča kot leta prej. Umetniška vodja opere in baleta po pooblastilu v. d. ravnatelja, Branko Robinšak in Petar Đorčevski, sta oblikovala všečen operno-baletni program z znanimi opernimi napevi in plesnimi odlomki, ki se jim občinstvo ne bo moglo upreti. Koncertni večer s pogostitvijo in plesom so poimenovali Silvestrski gala.

»Za gala koncert smo se odločili zato, da se našemu občinstvu predstavimo čim bolj enotno in kot celoten ansambel pevcev, plesalcev, glasbenikov, skratka vseh, ki sodelujejo v naših predstavah. Izbrali smo privlačen spored popularnih opernih, operetnih in plesnih točk,« je izbiro za koncertni vstop v novo leto pojasnil Branko Robinšak, umetniški vodja opere, ki bo na večeru zapel tudi v duetu s sopranistko Martino Zadro in z baritonistom Jožetom Vidicem.

V koncertnem programu iz dveh delov in s praznično pogostitvijo bodo skupaj z zborom in orkestrom nastopili operni in baletni solisti: sopranistki Urška Arlič Gololičič in Martina Zadro, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, tenorista Andrej Debevec in Branko Robinšak, baritonist Jože Vidic, balerine Rita Pollacchi, Ana Klašnja in Nina Noč ter Petar Đorčevski, tudi umetniški vodja baleta, Yujin Muraishi in kot gostujoči solist Anton Bogov.

Koncert bo odprl zbor z Verdijevo Luiso Miller, ki se bo predstavil tudi z zborom sužnjev iz Nabucca. Arijo iz Device Orleanske skladatelja Čajkovskega bo odpela mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, sopranistka Urška Arlič Gololičič bo očarala z arijo iz Gounodove lirične opere Romeo in Julija, Andrej Debevec bo zvenel v Harlekinovi ariji iz Pagliaccijev Rugiera Leoncavallija, baletna solista Rita Pollacchi in Anton Bogov bosta odplesala Beli adagio iz Labodjega jezera, Nina Noč in Petar Đorčevski pa znameniti pas de deux Črnega Laboda. Praznični blišč bosta pričarala Ana Klašnja in Yujin Muraishi kot princ in Klara, v družbi baletnih solistov in zbora v Cvetličnem valčku iz čarobnega Hrestača. Občinstvo bo uživalo v poslušanju arij iz Vesele vdove, Otella, Prodane neveste in Leharjeve Dežele smehljaja.

Orkestru bo dirigirala velika umetnica Yi-Chen Lin, ena najobetavnejših in najbolj nadarjenih kitajskih dirigentk vseh časov. Gre za zelo talentirano mlado dirigentko, ki je debitirala v züriškem orkestru Tonhalle, svojo dirigentsko žilico pa pili v najboljših svetovnih opernih hišah. Trenutno je profesorica na Osrednjem konservatoriju za glasbo v Pekingu.

Občinstvo bo polnoč s kozarčkom penine dočakalo ob najbolj znani napitnici iz Verdijeve Traviate v družbi vseh nastopajočih solistov in zbora, po zdravici pa bodo noč podaljšali še s plesom na odru ob pop zasedbi Nuške Drašček Rojko.

V SNG Opera in balet Ljubljana obljubljajo nepozaben silvestrski večer. Vstopnice zanj še niso pošle in so na voljo pri blagajni gledališča in prek spleta.