Povabilo na odprtje razstave ob stoletnici slovenskega poklicnega baleta

Ob stotem jubileju slovenskega poklicnega baleta vas prijazno vabimo na otvoritev razstave, ki bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 20. uri v Cankarjevem domu, v prvem preddverju.

Jubilejna razstava avtorice Danice Dolinar, novinarke in urednice Uredništva glasbenih in baletnih oddaj na Televiziji Slovenija, in oblikovalke Mojce Turk predstavlja zgodbo o baletu na Slovenskem, o tej najbolj minljivi umetnosti, o poklicu baletnih plesalcev, o njihovem telesu – inštrumentu, ki poje, in o njihovem odkrivanju umetniških svetov skozi različne vloge v baletnih predstavah. Ob tem opozarja tudi na nekatere pomembne spremljevalne umetnosti, kot so koreografija, glasba, kostumografija in scenografija. Vzpostavlja dialog s to dragoceno nesnovno dediščino skozi ves čas njenega obstoja na Slovenskem: od druge polovice 18. stoletja, ko je Ljubljana videla prve balete potujočih italijanskih in nemških gledaliških družin, do prvih slovenskih baletov, slovenskih baletnih solistov in koreografov.

Pred stotimi leti, 1918, je Ljubljana dobila prvi poklicni baletni ansambel, sledilo je obdobje baletnega razcveta, ki traja vse do danes. Pričevalci zgodbe bodo letaki, plakati in fotografije, ki jih hranijo naši arhivi, muzeji, narodna gledališča, nacionalna televizija, baletni umetniki sami ter različni spremljevalci baletne umetnosti. Na razstavi bomo lahko občudovali tudi nekatere najlepše ali najbolj zanimive baletne kostume, redko videne koreografske zapise in nekaj dragocenih video posnetkov.

Razstava je nastala v sodelovanju z našim gledališčem, Cankarjevim domom, Društvom baletnih umetnikov Slovenije, SLOGI, SNG Maribor in RTV Slovenija.