Milko Šparemblek, veliki Prešernov nagrajenec

Danes so na odru našega gledališča razglasili prejemnike nagrad Prešernovega sklada in Prešernove nagrade za življenjsko delo. Letos je najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti poleg fotografa Stojana Kerblerja prejel tudi baletni mojster Milko Šparemblek.

»Milko Šparemblek je sam postal plesni pojem, njegov ples je preprosto 'šparemblekovski', njegove inovacije v vrtincu plesnogledaliških iskanj pa bi lahko poimenovali 'šparemblekovsko plesno gledališče,« je ob razglasitvi dejal predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, Tomaž Rode. V obrazložitvi pa je med drugim zapisano še, »da je Milko Šparemblek karizmatičen človek in umetnik, ki nas kot ustvarjalce in gledalce zanesljivo in osrečujoče vodi iz labirintov sveta v objem lastnega srca. Lahko se mu spoštljivo poklonimo«.

Nagrajenci Prešernovega sklada pa so igralka Nina Ivanišin, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, filmski režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, oblikovalec Nejc Prah in prevajalka Suzana Koncut.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo.