Ljubljanski Balet s predstavo Doktor Živago gostuje na festivalu v Sarajevu

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana je danes odpotoval na festival Balet fest v Sarajevo, kjer bo nastopil s pripovednim romantičnim baletom Doktor Živago v koreografiji bratov Bubeniček.

Na odru ljubljanske Opere je dramski balet Doktor Živago po Pasternakovem romanu premierno zaživel aprila 2016. Koreografijo in scenografijo sta prispevala češka umetnika Jiří in Otto Bubeniček, ki sta med plesalce vnesla novo delovno energijo in eleganco, s katero je romantični balet osvojil srca občinstva, še bolj pa očaral sam baletni ansambel ljubljanske nacionalne operno-baletne hiše.

Z baletom Doktor Živago v tej klasični postavitvi, ki velja za eno od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti, se je ljubljanski ansambel že predstavil v Brnu, tokrat pa se bo na odru Narodnega gledališča v Sarajevu v sklopu festivala Balet Fest. V naslovnih vlogah bosta kot Lara in doktor Jurij plesala izvrstna solista Tjaša Kmetec in Lukas Zuschlag, zaljubljeni par pa bodo spremljali še ostali solisti: Rita Pollacchi, Petar Đorčevski, Lukas Bareman, Georgeta Capraroiu, lulian Ermalai, Barbara Marič, Hugo Mbeng, Gaj Rudolf, Ivan Greguš, Jarne Juntes Horvat, Eva Maležič, Tadej Raišić, Hana Re Gačnik.

Izjemno čustveni in hkrati pripovedni balet bo pospremila glasba Šostakoviča, Rahmaninova, Mjaskovskega, Vasksa in Šnitkeja, za lučno podobo bo poskrbel Jaka Šimenc.