Aleksij Ljubimov tudi z ljubljanskim baletnim ansamblom

Dopoldanski baletni trening, tako imenovani klas, bo tudi jutri vodil Aleksej Ljubimov. V Ljubljano je prišel skupaj z baletno zvezdo Sergejem Poluninom, ki bo še danes in jutri nastopil na odru Cankarjevega doma. Med gostovanjem v slovenski prestolnici se je Ljubimov odločil, da spozna tudi izvrstne plesalce ljubljanskega baleta, ki so ga danes skupaj z umetniško vodjo Sanjo Nešković Peršin toplo sprejeli.

Aleksej Ljubimov je 1999 diplomiral na Državni baletni šoli v Permu ter se leto zatem pridružil baletni šoli glasbenega gledališča Stanislavskega in Nemirovič-Dančenka v Moskvi. V predstavah gledališča Stanislavskega je plesal Princa Siegfrieda (Labodje jezero, koreografija Vladimir Burmeister), Danila (Kamniti cvet, Jurij Grigorovič), Princa v Pepelki (Oleg Vinogradov), v Mali morski deklici (John Neumeier), Trepleva (Galeb, John Neumeier), Parisa (Romeo in Julija). Plesal je solistične vloge v predstavah Jiříja Kyliána (Mala smrt, Šest plesov, Voščene peruti, Buden), v koreografijah Nacha Duata (V gozdu, Za vas umrem), v predstavah Slice to Sharp Jorma Ela in Navidezen ples Dmitrija Brijanceva. Plesal je vloge Lescauta (Manon) in Madžarskega oficirja (Mayerling) v koreografijah Kennetha MacMillana ter poustvaril Jevgenija Onjegina in Princa N. v baletu Tatjana Johna Neumeierja.

Ljubimov je edini solist, ki je bil v baletu Stanislavskega izbran kot plesalec glavnih vlog v vseh treh koreografijah Johna Neumeierja iz produkcije gledališča: to so Galeb (2007), Mala morska deklica (2011) in Tatjana (2014). Kot gostujoči solist pri drugih skupinah je plesal v predstavah Ivan Grozni, Hrestač ter Romeo in Julija. Sodeloval je na več mednarodnih gostovanjih baletne skupine Stanislavskega. Leta 2017 je prejel nagrado duša plesa, ki jo podeljuje Ruski baletni magazin. S Poluninom je v sezoni 2017/18 plesal v baletni produkciji Satori in leta 2018 v Isadori.