Ljubljanski balet nastopa na plesnem festivalu v Astani v Kazahstanu

Nocoj bo baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom umetniške vodje Sanje Nešković Peršin s predstavama H. van Manena Pet tangov in Beethovnovo Pastoralno simfonijo koreografa Milka Šparembleka nastopil na Mednarodnem festivalu baletnih umetnosti v Astani v Kazahstanu.

Po nedavnem uspešnem nastopu ljubljanskega baleta v Brnu na Češkem so plesalci nacionalne Opere odpotovali v Kazahstan, kjer bodo nastopili na mednarodnem plesnem festivalu v Astani. Štiridnevno festivalsko dogajanje, ki v ospredje postavlja sodobnejše koreografske postavitve, so odprli 24. junija. Ena najpomembnejših nalog festivala je pri občinstvu vzbuditi zanimanje za sodobnejšo estetiko plesa. Festival z različnimi plesnimi skupinami sveta prikazuje odnos do umetnosti plesa 21. stoletja, poleg popularizacije klasične plesne umetnosti pa bo Mednarodni festival baletnih umetnosti z gostujočimi ansambli sveta prikazal različne vrste sodobnih plesnih stilov.

Baletniki SNG Opera in balet Ljubljana bodo v baletnem gledališču v Astani odplesali dve sodobnejši koreografski postavitvi, Manenovo mojstrovino Pet tangov in Šparemblekovo Pastoralno simfonijo, ki je premierno na ljubljanskem odru ob 100-letnici baleta zaživela 12. aprila. Poleg koreografa Milka Šparembleka so Beethovnovo Pastoralno simfonijo v tej podobi na oder postavili še scenograf Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Pet tangov za sedem parov iz leta 1977 pa je po svetu največkrat izvedena mojstrovina Hansa van Manena, ki je del železnega repertoarja vseh večjih baletnih ansamblov. Koreograf si je privoščil prestop z visokih pet plesnih čevljev v klasične baletne copate. Španske prvine, skrite v glasbi Astorja Piazzolle, je združil s plesom na konicah prstov, plesalce pa zavezal presenetljivemu ritmu in čustvom, ki ob zvokih glasbe privrejo na plan.

Po vrnitvi iz Kazahstana bo ljubljanski balet užival v zasluženih počitnicah, po dopustu pa bo nadaljeval s pripravami na aktualni jubilej 100-letnice poklicnega slovenskega baleta.