Gašper Salobir

Gašper Salobir je glasbeno pot začel kot klarinetist. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Slavka Goričarja na umetniški in pedagoški smeri. Je prejemnik več nagrad na državni in mednarodni ravni kot solist ali član komorne zasedbe.

Dirigentske izkušnje je začel nabirati z Laško pihalno godbo, s katero je med drugim dosegel zlato plaketo na 37. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji in zlato plaketo s pohvalo, absolutno 1. mesto na mednarodnem tekmovanju v Splitu (Mitteleuropa Music Festival) ter nagrado za najboljšega dirigenta festivala.

Pri prof. Janu Cobru je zaključil izobraževanje iz dirigiranja za pihalne orkestre, pozneje pa se vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer orkestrsko dirigiranje v razredu prof. Marka Letonje in prof. Simona Dvoršaka, kjer je sodeloval v produkciji komornih oper in premierno dirigiral opero Teje Merhar Le petit café v SNG Opera in balet Ljubljana.

Pozneje je z ljubljansko Opero sodeloval kot asistent dirigenta Marka Hribernika pri opereti J. Offenbacha Orfej v peklu (2016) ter baletnih produkcijah Moški z nožem Milka Lazarja in Kompozicija Draga Ivanuše (2018).

Leta 2019 je vodil Slovenski mladinski pihalni orkester in pihalni orkester Musica creativa ter sodeloval pri produkciji Mini opere II. (koprodukcija AG in AGRFT) in pri pripravi opere Tilna Slakana Stari ima vedno prav, s katero so nastopali v Budimpešti, Brnu in Ljubljani.

Sodeloval je s Policijskim orkestrom, z Orkestrom Slovenske vojske, orkestrom Hrvaške vojske, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in več komornimi orkestri.