Domen Lorenz

Domen Lorenz, violinist, se je igranja na violino začel učiti pri rosnih petih letih. Njegova prva učitelja sta bila prof. Armin Sešek in Vasilij Meljnikov. Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu je izobraževanje nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju v razredu prof. Dore Schwarzberg. Dodiplomski študij je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Primoža Novšaka in pri prof. Gorjanu Košuti, drugo študijsko stopnjo pa pri prof. Volodji Balžalorskem.

Akademija za glasbo v Ljubljani mu je za izvedbo Koncerta v d-molu Arama Hačaturjana in Ravelove koncertne rapsodije za violino in orkester Tzigane podelila nagrado Prešernovega sklada. Prejel je tudi številne prve nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu, kjer je bil leta 2005 imenovan za absolutnega zmagovalca tekmovanja. V okviru poletne šole za najobetavnejše mlade slovenske glasbenike Glasbeni julij na Obali je prejel nagrado Antonia Tarsie, na mednarodnem glasbenem forumu pod pokroviteljstvom Dunajske filharmonije pa je bil kot član komorne zasedbe izbran za sklepni koncert v Brahmsovi dvorani znamenitega Musikvereina.
Kot solist je večkrat nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV, orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, godalnim orkestrom Akademije za glasbo, orkestrom Camerata Labacensis, Celjskim godalnim orkestrom in simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana.
S komornimi sestavi in kot solist je gostoval v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji, Švici, Nemčiji, na Češkem in na Tajvanu, kjer je uspešno izvedel dva recitala s pianistko Mio Miljković. Med njegove večje uspehe spadata še nastopa v Frankfurtu in na dobrodelnem Miklavževem koncertu RTV Slovenija ter izredno uspešna solistična recitala v okviru festivala Evropsko glasbeno poletje v Bergamu in Pragi.

Od sezone 2014/2015 je stalni član orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. Kot član kvarteta je sodeloval pri predstavi Kaktusi, s katero je kvartet gostoval tudi v Bonnu in Sarajevu. V okviru Festivala Ljubljana je sodeloval z Goranom Bojčevskim in Vlatkom Stefanovskim pri projektu Classical meets Balkan Nuevo. V sezoni 2020/2021 je postal član Ensemble Dissonance, s katerim je med drugim sodeloval pri projektih pod vodstvom Dmitrija Sitkovetskega in Marka Letonje.