Yukiko Aragaki

V Tokiu rojena sopranistka Yukiko Aragaki je po diplomi iz petja na tamkajšnji Univerzi lepih umetnosti in glasbe magistrirala iz opernega petja. Zmagala je na več pevskih tekmovanjih na Japonskem in pridobila akademski naziv na Konservatoriju Claudia Monteverdija v Bolzanu.

Leta 2003 je v Tokiu debitirala v vlogi Suzane v Mozartovi Figarovi svatbi, leta 2005 pa je v Narodnem gledališču v Tokiu nastopila v operi Gianni Schicchi. Kot najboljša študentka v opernem studiu Nikikai je prejela tudi diplomo iz scenske umetnosti. Takoj po diplomi je kot Metka debitirala v operi Janko in Metko v Hyogo Performing Arts Centre v Hyogu na Japonskem.

Od leta 2008 živi v Rimu, kar ji je omogočila prestižna denarna nagrada, ki jo tujim pevskim talentom podeljuje japonska vlada. V tem času je bila sprejeta v operni studio na Akademiji svete Cecilije v Rimu, ki ga vodi Renata Scotto, v rimskem opernem gledališču obiskuje ure odrske igre, poleg tega pa se izpopolnjuje pri Marielli Devia.

Leta 2009 je v Teatro Consorziale di Budrio v Bologni nastopila kot Zerlina v operi Don Giovanni, nato pa še v Bolzanu, Vidmu, Trstu in Sofiji. Letos nastopa v Puccinijevem Triptihu v Narodnem gledališču v Tokiu.