Theresa Plut

Sopranistka Theresa Plut se je rodila slovenskim staršem v Vancouvru v Kanadi.
Kot članica solističnega ansambla Nemške opere na Renu v Düsseldorfu debitirala z vlogo Kraljice noči v Mozartovi Čarobni piščali. Nastopila je še kot Walter v operi La Wally, Blonde v Begu iz Seraja, Rosina v Seviljskem brivcu, Casilda v Gondoljerjih, Serpetta v operi La finta giardiniera, Metka v Janku in Metki, Olympia v Hoffmannovih pripovedkah in še v veliko drugih vlogah.
Pela je v številnih evropskih opernih gledališčih in koncertnih dvoranah z mnogimi orkestri in zasedbami ter sodelovala s svetovno znanimi dirigenti, kot so Nicholas Milton, Alexander Joel, John Fiore, in Emmanuel Villaume ter s slavnimi režiserji, kot sta Christof Loy in Philipp Harnoncourt. Nastopila je skupaj z Anno Netrebko na evropski turneji opere Čajkovskega Jolanta, ki je bila pozneje posneta in izdana pri založbi Deutsche Grammophon.
Theresa Plut se uveljavlja tudi kot izjemna interpretka samospevov. Na solističnih recitalih doma in v tujini predano promovira dediščino slovenskega samospeva. S podobnimi cilji organizira tudi slovenski spevSLAM ter spodbuja ustvarjanje novih komornih del za glas in klavir v Sloveniji.
Kot gostujoča profesorica je poučevala na The University of British Columbia v Vancouvru in na osrednji nacionalni univerzi v Pekingu (Central National University Beijing). V Ljubljani deluje kot docentka na Akademiji za glasbo. Redno vodi seminarje doma in v tujini.