Rok Golob

Rok Golob (1975) se je po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (violina, teoretski oddelek) vpisal na študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1997 je z odliko diplomiral in se vpisal na podiplomski študij filmske glasbe na University of Southern California v Los Angelesu (profesorji Elmer Bernstein, Christopher Young, David Raksin in drugi). V Ameriki je spoznal vrhunske glasbenike svetovnega kova, s katerimi redno sodeluje. Je skladatelj, aranžer, producent, multi-instrumentalist (igra klaviature, kitaro, bas, godala, bobne in druga tolkala, etno instrumente ...) in dirigent. Zelo aktivno koncertira in snema kot dirigent in instrumentalist. Od leta 2006 poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Sodeloval je pri več kot 80 albumih (kot solist, skladatelj, producent). Piše glasbo za gledališče, radio in televizijo, filme in druge umetniške projekte. Njegovo raznoliko skladateljsko ustvarjanje vključuje dela za simfonične orkestre, zbore, big bande, rock, pop in jazz soliste ter pihalne godbe. Za svoje delo je prejel mnoge nagrade in priznanja. Sodeloval je s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Sting, Dominic Miller, Elmer Bernstein, Bjork, Bobby McFerrin, Jonah Nillson (Dirty Loops), Christopher Young, Joe Harnell, Martika, José Carreras, Gino Vannelli, Vinnie Colaiuta, Luis Conte, Bendik, Jimmy Haslip (Yellowjackets), Kátia Moraes, Gibonni in drugi.
Njegove skladbe so izvajali: Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester Zagrebške filharmonije, Simfonični orkester iz Šenžena, orkester SNG Maribor, Big Band RTV Slovenija, operni zbor SNG Opera in balet Ljubljana, APZ Tone Tomšič, Katrinas, Darja Švajger, Magnifico, Neisha, Siddharta, Dan D, Oto Pestner, Tabu in mnogi drugi. Kitajski orkester iz Šanghaja je njegovo skladbo izvajal s kitajskimi tradicionalnimi glasbili. V zadnjem času je Rok Golob zelo dejaven v skupini KiNG FOO, zanjo piše glasbo in igra bobne.
Znan je tudi kot umetniški vodja avtorskih glasbenih spektaklov, kot so Simfonična ekstaza 1 in 2, gospel projekt Soul Activation z Big Bandom in državne proslave z orkestrom, zborom in solisti. Simfonično ekstazo je popeljal tudi na Kitajsko (Belt & Road Festival v Šenženu), kjer so eminentni slovenski solisti in Simfonični orkester iz Šenžena izvedli predvsem njegov avtorski program.