Renzo Zulian

Renzo Zulian je rojen na Lidu v Benetkah, v Italiji. Svojo vokalno tehniko je izpopolnjeval pri velikem tenoristu Francu Corelliju. Nastopal je v klasičnih opernih gledališčih v Italiji (v Parmi, Veroni, Milanu, Rimu, Piacenzi, Genovi, Savoni, Modeni, Livornu, Lucci, Bolzanu, Ravenni, Turinu, Leccu, Cataniji, Palermu in Neaplju) kakor tudi v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Turčiji, Španiji, Grčiji, Čilu, Veliki Britaniji, na Japonskem, Kitajskem, v Koreji, Hongkongu, Tajvanu, Kanadi, na Švedskem, v Združenih državah Amerike in Rusiji. Na njegovem repertoarju so glavne tenorske vloge v vseh pomembnejših opernih mojstrovinah, zlasti Verdijevih in Puccinijevih, pa tudi Bellinijevih (Norma), Leoncavallovih (Glumači), Giordanovih (Andrea Chenier), Mascagnijevih (Cavalleria Rusticana) itn.

Njegov nastop v Puccinijevi operi Dekle z zlatega zahoda v Newyorški mestni operi (New York City Opera) so kritiki v časniku The New York Times ocenili kot “obetajoč nastop pevca, ki ga odlikuje privlačna zunanjost ter sila zanesljiv in močan tenor, s katerim je lahko posegel visoko … do vrhuncev … v najboljši tradiciji italijanskega petja …”

Posnel je tudi nekaj CD-jev in DVD-jev, na katerih sta dve operi, obe izpod peresa skladatelja Giuseppa Verdija, Sicilijanske večernice (za založbi RAI Trade, Dynamic) in Moč usode (za založbo Dynamic).