Monika Bohinec

V Sloveniji rojena mezzosopranistka Monika Bohinec je od sezone 2011/2012 članica ansambla Dunajske državne opere, kjer v letošnji sezoni 2022/2023 nastopa v vlogah, kot so Waltraute (Wagner: Götterdämmerung), Maddalena (Verdi: Rigoletto), altovski part (Mahler: Von der Liebe Tod), Annina (R. Strauss: Kavalir z rožo).
V Dunajski državni operi je do danes nastopila v glavnih vlogah, kot so Eboli (Verdi: Don Carlo), Azucena (Verdi: Trubadur), Mrs. Quickly (Verdi: Falstaff), Ulrica (Verdi: Ples v maskah), Fenena (Verdi: Nabucco), Maddalena (Verdi: Rigoletto), Sara di Nottingham (Donizetti: Roberto Devereux), Cassandre (Berlioz: Les Troyens), Ježibaba in Kneginja (Dvořák: Rusalka), Polina in Daphnis (Čajkovski: Pikova dama), Fricka (Wagner: Rensko zlato, Valkira), Erda (Wagner: Rensko zlato, Siegfried), Hexe (Humperdinck: Janko in Metka), Auntie (Britten: Peter Grimes), Gora (Reimann: Medeja) …
Nastopa z najuglednejšimi dirigenti našega časa, kot so Christian Thielemann, Sir Simon Rattle, Franz Welser-Möst, Philippe Jordan, Adam Fischer, Valerij Gergijev, Marco Armiliato, Sir Jeffrey Tate, Ivor Bolton, Peter Schneider, Daniele Gatti, Simone Young, Paolo Carignani, Giampaolo Bisanti.
Gostovanja so Moniko Bohinec med drugimi vodila tudi v Metropolitansko opero v New York (v vlogi Brangäne iz Wagnerjeve opere Tristan in Izolda), s katero je gostovala tudi v Avstraliji. Na svoji umetniški poti je na seznam pomembnih »postaj« zapisala tudi: Bavarsko državno opero v Münchnu, Teatro Real Madrid, Semperjevo opero v Dresdnu, Operno hišo v Frankfurtu, festivalno dvorano Bunka Kaikan v Tokyo, Gärtnerplatz Theater München, Državno gledališče Wiesbaden in Karlsruhe, Salzburški festival, poletni festival St. Margarethen in Mörbisch am See …
Gostovala je v vlogah, kot so: Amneris (Verdi: Aida), Azucena (Verdi: Trubadur), Carmen (Bizet: Carmen), Ortrud (Wagner: Lohengrin), Brangäne (Wagner: Tristan in Isolda), Fricka (Wagner: Rensko zlato, Valkira), Erda (Rensko zlato, Siegfried), princesa Bouillonska (Cilea: Adriana Lecouvreur), Giulietta (Offenbach: Hoffmannove pripovedke), Ulrica (Verdi: Ples v maskah), Laura in Slepa ženska (Ponchielli: La gioconda), Končakovna (Borodin: Knez Igor), Marina (Mussorgski: Boris Godunov), Klytämnestra (R. Strauss: Elektra), Sara di Nottingham (Donizetti: Roberto Devereux), Czipra (J. Strauss: Cigan baron) …
Že med študijem na salzburškem Mozarteumu in na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju, v razredu Prof. Claudie Visce, je leta 2006 prvič nastopila v Ljubljani z vlogo Klarise (Prokofiev: Zaljubljen v tri oranže).
Leta 2008 je z odliko zaključila podiplomski študij ter bila angažirana v ansambel Narodnega gledališča v Mannheimu vse do septembra 2011.
Kot koncertna umetnica je nastopila z večerom samospevov v okviru cikla Lied-Bühne v Stekleni dvorani dunajskega Musikvereina, pela je na tradicionalnem novoletnem koncertu Dunajskega simfoničnega orkestra v veliki dvorani Koncertne hiše na Dunaju. Nedavno se je predstavila v Rossinijevi Stabat Mater v Lillu v Franciji. Nastopila je v uglednih koncertnih dvoranah, kot so Filharmonija Am Gasteig v Münchnu, Wiener Musikverien (Goldener Saal), Wiener Konzerthaus, Berlinska filharmonija, Concertgebouw v Amsterdamu, Salle Pleyel v Parizu, Carnegie Hall v New Yorku in Filharmonija v Sankt Peterburgu.