Mirjam Tola

Sopranistka Mirjam Tola se je rodila v Tirani (Albanija). Glasbeno se je izobraževala na tamkajšnji Akademiji umetnosti (Akademia e Arteve) v razredu profesorice Suzane Frashri, kjer je z odliko tudi diplomirala. Svoje znanje je izpopolnjevala v salzburškem Mozarteumu pri profesorju Borisu Bakowu.

Je dobitnica številnih nagrad s prestižnih pevskih tekmovanj, med drugim tudi medalje Eberharda Waechterja, ki jo podeljuje Dunajska državna opera, posebne nagrade z Mednarodnega tekmovanja Puccinija (Lica Albanese) v New Yorku ter posebne nagrade z Mednarodnega tekmovanja vokalistov Loren L. Zachary v Kaliforniji.

Nastopila je na številnih koncertih in v predstavah, med drugim tudi v Berlinski državni operi, Hamburški državni operi, v gledališču Aaltotheater v Essnu, Operni hiši v Wuppertalu; Državni operi v Kasslu, Ljubljanskem opernem gledališču, v Verdijevem gledališču v Trstu, Velikem gledališču (Teatro Grande) v Brescii; Gledališču G. Fraschinija v Pavii, Gledališču Amilcara Ponchiellija v Cremoni; Družbenem gledališču (Teatro Sociale) v Comu, v Kleines Festspielhausu v Salzburgu, na Poletnem festivalu na Kimskem jezeru z Munchenskim simfoničnim orkestrom, v Cankarjevem domu v Ljubljani, Slovenski filharmoniji v Ljubljani, z Orkestrom gledališča San Carlo v Neaplju, v Lincolnovem središču v New Yorku, Dvorani Carnegie v New Yorku, Fundaciji Sergia Franchija v New Havnu v Connecticutu.

Odpela je zavidljivo število solističnih vlog, med drugimi Adalgise (Norma), Michaele (Carmen), Magdalene (Andrea Cheniér), Nedde (Glumači), Grofice (Figarova svatba), Fordilige (Cosi fan tutte), Fate Morgane (Zaljubljen v tri oranže), Florie in Tosce (Tosca), Manon (Manon Lescaut), Sestre Angelike (Sestra Angelika), Giorgette (Plašč), Mimi in Musette (La bohème), Liu (Turandot), Tatjane (Evgenij Onjegin), Desdemone (Otello), Amelije (Ples v maskah), Leonore (Trubadur), Elizabete (Don Carlos) in Anne (Sedem smrtnih grehov).

V njenem repertoarju so tudi koncertne sklade in oratoriji, med drugimi Beethovnova Deveta simfonija, Mozartova Maša za kronanje, Schubertov Lazarus in Verdijev Rekviem.

Sodelovala je s številnimi znanimi dirigentskimi in režiserskimi imeni, med drugim tudi z Nellom Santijem, Antonom Guadagnom, Simone Young, Yoelom Gamzouom, Christianom Armingom, Hubertom Soudantom, Heikojem Mathiasom Försterjem, Massimom Zanettijem, Györivanyiem Rathom Györgyjem, Lorisom Voltolinijem, Frankom Fetto, Tizianom Severinijem, Willom Humburgom, Donatom Renzettijem, Petrom Schneiderjem, Lawrencom Fosterjem, Carlom Montanaro, Karen Kamenšek, Giampaolom Bisantijem, Markusom Poschnerjem, Matthiasom Foremmyjem, Volkerjem Perpliesom, Toshiyuki Kamioko, Stefanom Podo ter Ansgarjem Haagom.