Martina Zadro

Martina Zadro, prvakinja SNG Opera in balet Ljubljana, je ena izmed vodilnih hrvaško-slovenskih opernih umetnic. Kot nosilka repertoarja upodablja številne glavne vloge od leta 2003.

Iz petja je diplomirala in magistrirala na Glasbeni akademiji v Zagrebu v razredu prof. Snježane Bujanović Stanislav. Na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu je končala specialistični študij iz samospeva in oratorija v razredu prof. Gerharda Zellerja, pozneje pa se je izpopolnjevala pri slovaški pedagoginji Evi Blahovi, pri hrvaškem nacionalnem opernem prvaku Vitomirju Marofu ter v New Yorku pod pedagoškim vodstvom Anne Moffo kot ena izmed poslednjih učenk legendarne italijansko-ameriške sopranistke.

Debitirala je leta 1995 na odru HNK Zagreb in se zelo hitro dokazala kot celovita scenska osebnost ter prefinjena koncertna pevka. Mednarodni ugled je sopranistka dosegla z interpretacijo vlog, kot so Violetta, Mimi, grofica Almaviva, Suzana, Micaela in Pamina (Narodno gledališče in Državna opera v Pragi, Deželno gledališče v Salzburgu, Teatro Municipal v Santiagu, Teatro Campoamor v Oviedu, Teatro Municipal v Limi, Narodno gledališče v Brnu, Bunkamura Orchard Hall v Tokiu, Longborough Opera Festival, Schlossfestspiele Thurn und Taxis v Regensburgu).

Na koncertnem odru pogosto sodeluje z uglednimi simfoničnimi orkestri – z Zagrebško filharmonijo, s Simfoničnim orkestrom HRT, Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter Češko in Praško filharmonijo.

Doslej je sopranistka nastopila pod vodstvom številnih dirigentov: Lorisa Voltolinija, Yvesa Abela, Massima Zanettija, Tomáša Netopila, Milana Horvata, Elia Boncompagnija, Vjekoslava Šuteja, Petra Feranca, Ivana Repučića, Dmitrija Kitajenka, Gianluce Marciana, Jaroslava Kyzlinka, Vladimirja Kranjčevića in Sergea Bauda.

Martina Zadro je zmagovalka na mednarodnih pevskih tekmovanjih Lucia Popp in Antonin Dvořák, njeni visoko profesionalni scenski in koncertni dosežki pa so ji pripeli tudi pomembna strokovna priznanja (nagrada Milke Trnine).

Nastopila je s slavnim tenoristom Josejem Carrerasom v sklopu njegove poslovilne turneje s koncertoma v Puli in Gradcu ter v Ljubljani. Leta 2016 je svojemu reportoarju dodala vlogi Katje Kabanove in Desdemone. V slednji je nastopila na Festivalu Ljubljana ob tenoristu Joseju Curi. V sezoni 2017/2018 je poustvarila sopransko vlogo v kanatati Carmina Burana in vlogo Ksenije v istoimenski Parmovi operi ter vlogo done Ane v Don Giovanniju, v sezoni 2018/2019 pa še vlogo Antonije v Hoffmannovih pripovedkah.

Posodobljeno: marec 2019