Marko Kobal

Baritonist Marko Kobal je prvak SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je solist od leta 1994. Izobraževal se je na mednarodni pevski šoli (prof. Marjana Lipovšek, prof. Alfred Burgstaller), na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (prof. Marko Bajuk) in v opernem studiu pri prof. Alenki Dernač Bunta.

Debitiral je kot Germont v Traviati. Pel je številne nosilne in naslovne baritonske vloge: Jago (Otello), Escamillio (Carmen), Renato (Ples v maskah), Germont (Traviata), Marcel (La bohème), Sharpless (Madama Butterfly), Belcore (Ljubezenski napoj), Lescaut (Manon), knez Jelecki (Pikova dama), Marco (Gianni Schicchi), Herman (Hoffmannove pripovedke), Vitez (Ksenija), grof Luna (Trubadur), St. Brioche (Vesela vdova), Nabucco (Nabucco), Tonio, Taddeo (Glumači), Alfio (Cavalleria rusticana), Miller (Luisa Miller), Scarpia (Tosca), Amonasro (Aida), Leander (Zaljubljen v tri oranže), Gerard (André Chénier), knez Igor (Knez Igor), Lescaut (Manon Lescaut), Rigoletto in Macbeth v istoimenskih Verdijevih operah. Gostoval je v Splitu, Zagrebu in v Mariboru, sodeloval z različnimi domačimi in tujimi orkestri ter posnel zgoščenki.

Leta 2014 je prejel Smerkoljevo nagrado za 25 let umetniškega ustvarjanja, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Aktualizacija:september 2019