Maida Hundeling

Nemška sopranistka Maida Hundeling je zelo znana po izvrstni interpretaciji junakinj nemškega romantičnega repertoarja, še posebej iz oper Richarda Wagnerja in Richarda Straussa pa tudi Ludvika van Beethovna in Carla Marie von Webra. V njenem repertoarju pa so tudi vloge iz oper Verdija, Puccinija, Janáčka, Dvořaka, Smetane, Čajkovskega in številnih drugih, po svetu je namreč zelo cenjena kot pevka z izjemnimi igralskimi sposobnostmi. Šolanje je začela pri baritonistu Wernerju Schürmannu in nadaljevala pri Oliveri Miljaković ter Richardu Trimbornu, nenehno se izpopolnjuje v Münchnu, na Dunaju in v Londonu.
Maja 2022 je z velikim uspehom debitirala z vlogo Ortrud v Wagnerjevi operi Lohengrin v Kraljevi operi na Covent Gardnu v Londonu, poleti 2021 se je gledalcem prvič predstavila v veronski Areni. Doslej je nastopila v vlogah Elisabeth (Tannhäuser), Else, Sente, Sieglinde, Brünnhilde, Isolde in Krizotemis (Elektra), Salome, Ariadne, Leonore (Fidelio), Marije (Wozzeck), Tosce, Turandot, Aide, Abigaille, Amelie (Ples v maskah) ter Desdemone v opernih gledališčih po vsem svetu: v Grand Opera v Houstnu, Utah Opera v Salt Lake Cityju, v Edmonton Opera, Opéra de Montréal, v Hamburgu in Leipzigu, Braunschweigu, Oldenburgu, Wiesbadnu, Freiburgu, Saarbrücknu, Dortmundu, Bielefeldu, Münstru, Regensburgu, Tokiu, v Narodnem središču za uprizoritvene umetnosti v Pekingu, v Pragi, Brünnu, Ostravi, Bratislavi, na Dunaju, v Bariju, Benetkah, Bolzanu, Piacenzi, Modeni, Milanu, Palermu in drugje.
V prihodnje se ji obeta več pomembnih sodelovanj, med drugim z Narodnim središčem za uprizoritvene umetnosti v Pekingu, kjer bo nastopila z vlogo Brünnhilde v novem ciklu Wagnerjevega Nibelunškega prstana, z gledališčem Teatro Petruzzelli v Bariju, kjer se bo predstavila v novi produkciji opere Turandot, z isto vlogo bo nastopila tudi v Opéra de Montréal.
Maida Hundeling je znana tudi po sijajni interpretaciji samospevov, oratorijev in drugih del sakralnega repertoarja.