Jure Počkaj

Jure Počkaj je vse bolj prepoznaven kot eden najbolj dovršenih baritonistov med srednjo in južno Evropo, tako so ga označili tudi mednarodni mediji in kritiki.

V sodelovanju z mednarodno uveljavljenimi umetniki pravkar pripravlja album Verdi – Vilhar – Wagner, ki napoveduje tudi obsežno mednarodno turnejo. Pri nas ga bo letos mogoče videti kot Taddea v Rossinijevi Italijanki v Alžiru, grofa Luno v Verdijevem Trubadurju in očeta Germonta v Verdijevi Traviati.

Kot vrhunec njegovih angažmajev v sezoni 2021/2022 velja omeniti nastop ob inavguraciji novega gledališča na Piccolo Opera Festival (Friuli Venezia Giulia) z vlogo ameriškega konzula Sharplessa iz Puccinijeve opere Madama Butterfly.

V sezoni 2020/2021 je z naslovno vlogo don Giovannija naredil vtis na Tobyja Purserja, dirigenta Dunajskega opernega festivala in vodjo dirigentskega oddelka na Royal College of Music v Londonu: »Izvedba vloge don Giovannija solistu postavlja visoke zahteve. Zelo sem vesel, da na festivalu sodelujem z Juretom, je idealen glasbenik, z visoko pripravljenostjo sodelovanja. V predstavo vnaša popoln preplet elegance, neusmiljenosti in karizme, njegova glasovna izvedba pa je strastna in vznemirljiva.«

V sezoni 2019/2020 je uspešno debitiral z vlogo očeta Millerja v prvi ljubljanski odrski postavitvi Verdijeve opere Luisa Miller, sezono pred tem je z vlogo grofa Lune navdušil premierno občinstvo HNK v Splitu. Damiano Cosimo D’Ambra je v časopisu La voce del popolo podčrtal: »Baritonist Jure Počkaj, cenjen zaradi vznemirljivega, močnega glasu in prepričljive igralske interpretacije, je v svojem nastopu izrazil prestižno glasovno barvitost ter požel velik aplavz.« Vrhunec sezone 2017/2018 je bil izpiljen don Carlo di Vargas iz Verdijeve opere Moč usode v SNG Maribor. Rino Alessi je za Le Salon Musical zapisal: »Jure Počkaj v vlogi don Carla na najboljši način sodeluje s svojim prijateljem-tekmecem. V iskanju popolnosti izkazuje hvalevredno ekspresivnost, razkriva čudovit legato in baritonsko barvo v polni zrelosti. Mladi umetnik, ki ga je vsekakor treba spremljati tudi v prihodnosti.«

V ZDA je debitiral kot najboljši solist na University of California, Los Angeles (UCLA) z orkestrom All-Star Philharmonic, s katerim je izvedel Ravelov cikel Don Quichotte à Dulcinée. Leta 2016 je z dobitniki študentskega oskarja Academy Award v Hollywoodu posnel operni video canzonette iz Mozartove opere Don Giovanni. V ZDA je nastopil tudi z glavnimi baritonskimi vlogami v operi Il segreto di Susanna Ermanna Wolf-Ferrarija, v premierni izvedbi opere The Dove and the Nightingale Rogerja Bourlanda in v Mozartovem Don Giovanniju.