Jure Počkaj

Jure Počkaj, rojen 10. 9. 1984 v Postojni, je leta 2008 prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za diplomski koncert v Slovenski filharmoniji pod mentorstvom prof. Alenke Dernač-Bunta in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju solo pevcev Bruna Špiler v Črni gori. Že v začetku svoje pevske poti se je izkazal na državni ravni, ko je prejel bronasto, leta 2010 pa zlato plaketo na tekmovanju mladih pevcev Slovenije.

Magistrski študij petja je uspešno zaključil leta 2014 na Ameriški univerzi UCLA pod vodstvom maestra Vladimirja Černova. Letos je bil finalist tekmovanja The Metropolitan Opera v New Yorku zahodne obale.

Operno kariero je začel v SNG Maribor v Verdijevi operi La Traviata, zatem v Puccinijevi operi Turandot in Massenetovi operi Werther. Na otvoritvi EPK Maribor je nastopil v operi Črne Maske.

Svoj debi v Ameriki je doživel z orkestrom UCLA Philharmonia kot najboljši solist univerze. Izvajal je Ravelov cikel Don Quichitte a Dulcinee. V ZDA je upodobil vloge v operah Il Segreto di Susanna, v premierni izvedbi opere The Dove and the Nightingale, v Mozartovem Don Giovanniju in v odrski postavitvi Handlovega dela L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato.

V Ljubljanski operi je debitiral v vlogi Slooka Rossinijeve opere Ženitna pogodba. Nastopal je tudi v vlogi Moralesa in študijsko Escamilla, v operi Carmen, na premierni postavitvi opere Pastir pa je sodeloval v vlogi Pripovedovalca. V Straussovi operi Saloma se bo tokrat, po treh letih opernega dela na tujih prizoriščih, zopet predstavil domačemu občinstvu.