Juan Vasle

Basbaritonist Juan Vasle, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, se je rodil v Buenos Airesu v Argentini. Pevsko diplomo si je pridobil na Instituto Superior de Arte gledališča Teatro Colón v Buenos Airesu. Leta 1988 je bil finalist mednarodnega pevskega tekmovanja Luciano Pavarotti v Filadelfiji, ZDA.
Od leta 1990 je član solističnega ansambla ljubljanske Opere, kjer je interpretiral vrsto basovskih vlog: Zaccaria (Nabucco), Lindorf, Coppelius, Dapertutto, dr. Mirakel (Hoffmannove pripovedke), don Alfonso (Così fan tutte), Ferrando (Trubadur), Escamillo (Carmen), don Basilio (Seviljski brivec), Martin Krpan (Krpanova kobila), Ramfis (Aida), Des Grieux (Manon), Arkel (Peleas in Melisanda), grof Saint-Bris (Hugenoti), Kremen (Brata), grof Walter (Luisa Miller), moške vloge v tango operi María de Buenos Aires in druge.
Gostoval je v Avstraliji, Braziliji, na Češkem, Hrvaškem, v Italiji, Kanadi, na Kosovu, v Nemčiji, Paragvaju, Peruju, Urugvaju in ZDA.
Izdal je šest zgoščenk: tri posvečene slovenskim samospevom in narodnim pesmim; južnoameriške, božične pesmi in operne arije. Sodeloval je pri snemanju zgoščenke oratorija Blagri (Les Béatitudes) Césarja Francka pod taktirko slovitega nemškega dirigenta Helmutha Rillinga v Nemčiji.
Napisal je knjigo Pevci so tudi ljudje (24 pogovorov z opernimi izvajalci).
Leta 2010 je prejel Betettovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo glasbenih ustvarjalcev Slovenije.

Aktualizacija: marec 2024