Jenish Ysmanov

Tenorist Jenish Ysmanov se je rodil v Biškeku v Kirgizistanu in študiral petje na tamkajšnjem Narodnem konservatoriju. Leta 2009 se je preselil v Milano, kjer se je izpopolnjeval pri Sari Sforni Corti, med letoma 2014–2015 pa je izpopolnjevanje nadaljeval na šoli Plácida Dominga (Centre Perfeccionament Plácido Domingo) v Valencii (Španija).

Prejel je številne mednarodne nagrade in priznanja: prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Shabit v Astani (2006, Kazahstan), prvo nagrado na tekmovanju Bibigul Tulegenove v Alma-Ati (2007, Kazahstan), zmagal je na mednarodnem tekmovanju Rimski-Korsakov v Sankt Peterburgu (2008), osvojil je prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Luciano Pavarotti v Sankt Peterburgu (2008), drugo nagrado na mednarodnem pevskem tekmovanju Sobinov v Saratovu (2008, Rusija), na mednarodnem tekmovanju Riccardo Zandonai v Rivi del Garda je prejel nagrado »musicaRivafestival« (2012), na tekmovanju Salvatore Licitra v Milanu pa je osvojil tretjo nagrado (2017).

Ysmanov je debitiral leta 2006 z vlogo Lenskega (Jevgenij Onjegin). Sledile so vloge: Harlekin (Glumači), vojvoda Mantovski (Rigoletto), Rodolfo (La bohème), Raimondo (Nino Rota, I due timidi), On (Rota, La notte di un nevrastenico), Tebaldo (Sicilijanske večernice), Edgar (Lucija Lammermoorska), Nemorino (Ljubezenski napoj), Gabriele Adorno (Simone Boccanegra), Don Ottavio (Don Giovanni), Alfredo (La traviata), Riccardo (Ples v maskah)

Nastopil je na številnih koncertih, med drugim na Gala koncertu v veronski areni (2013), na koncertu v čast Enrica Carusa v Sankt Peterburgu (2013), na slavnostnih koncertih v čast Lucianu Pavarottiju (Modena in Cremona, 2013, 2014 in 2015) in na slavnostnem koncertu v počastitev 80. obletnice rojstva Luciana Pavarottija v Modeni pod dirigentsko taktirko Riccarda Mutija.

Med angažmaji, ki ga čakajo v prihodnje, velja izpostaviti nastope v Moskvi, v koncertni dvorani Megaron v Atenah in na festivalu v Bregenzu.