Galja Todorova Gorčeva

Sopranistka Galja Todorova Gorčeva je študirala na Glasbeni akademiji v Sofiji, kjer je tudi magistrirala. Že v času študija je pela v veliki dvorani moskovskega konservatorija (Grofica, Figarova svatba) in gostovala s koncertno turnejo po Franciji v dvorani Gavo skupaj z Veselino Kasarovo.

Od leta 1988 do leta 1997 je bila solistka v Državni operi v Russu, kjer je poustvarila vloge, kot so: Grofica (Figarova svatba), Aida, Leonora (Trubadur), Abigaille (Nabucco), Tatjana (Jevgenij Onjegin), Elizabeth (Tannhäuser), Mimi (La bohème), Tosca. V istem obdobju je gostovala v vseh sedmih bolgarskih opernih gledališčih. Redno je koncertirala z rusensko, varensko in sofijsko filharmonijo.

V letih, ki so sledila, je nastopila na mnogih opernih odrih širom po svetu z vlogami Abigaille, Aide, Tosce, Leonore v Estoniji (dve sezoni v Talinu), Švici, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, z agencijo Euro Stage Company pa po Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji in Franciji. Redno je gostovala v HNK Zagreb, od 2001 do leta 2006 je poustvarila vloge, kot so Leonora (Moč usode), Abigaille, Aida. Z družbo Croatia Film je posnela opero Trubadur v vlogi Leonore. Leta 2004 je nastopila v zagrebški dvorani Lisinski kot sopranistka v Beethovnovi Deveti Simfoniji pod taktirko Vjekoslava Šuteja.

Tri zaporedne sezone je nastopila na Jesenskem festivalu v La Rochelle v vlogi Sente (Leteči Holandec), v Verdijevem Requiemu in Poulencovem Stabat Mater ter na festivalu v Toskani v vlogah Aide, Tosce in Leonore.

Na koncertnih odrih je nastopila kot solistka v delih, kot so Stabat Mater (Pergolesi), Rekviem (Verdi), Slavnostna maša (Gounod), Maša v G-duru (Schubert).

Leta 2001 se je pridružila opernemu ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana kot solistka, v letih 2007-2015 tudi kot prvakinja. Poustvarila je naslednje vloge: Leonora (Trubadur), Abigaille (Nabucco), Norma, Maddalena (Andrea Chenier), Jaroslavna (Knez Igor), Manon Lescaut, Amelia (Ples v maskah), Grofica (Figarova svatba). V letu 2009 je gostovala v mariborski Operi SNG z vlogo Lize v Pikovi dami. Od leta 2015 je priznana operna solistka.

Aktualizacija: januar 2017