Filip Bandžak

Filip Bandžak, eden najvidnejših baritonistov svoje generacije, je bil rojen v Pardubicah na Češkem. Na glasbeno pot se je podal že zelo zgodaj, potem ko se je preselil v Prago. Že pri rosnih štirih letih je začel igrati violino in hoditi na ure dramske igre v Ljudsko šolo za umetnost. Leta 1992 je postal član otroškega zbora Praške filharmonije. Na opernem odru Praškega narodnega gledališča je svoj prvi poklicni angažma dobil že pri enajstih letih, ko je nastopil v vlogi Paža v Verdijevi operi Rigoletto. Na odru Praške državne opere pa je debitiral v vlogi Marcella v Puccinijevi operi La bohème.

Po prvem nastopu na mednarodni pevski sceni leta 1993, ko se je predstavil z naslovno vlogo v otroški operi Hansa Krása Brundibár, se je Filip odločil za študij na Glasbeni fakulteti Ruske akademije za dramsko umetnost v Moskvi (GITIS), kar mu je omogočilo kakovostno izobraževanje na področju klasične opere, zasnovano na tradicijah znamenite ruske operne šole. Po uspešno opravljenih pristopnih izpitih je prejel celo predsedniško štipendijo za celotno obdobje študija. Na GITIS-u je študiral dramsko igro pri profesorici Rozeti Nemčinski, operno petje pa pri profesorici Svetlani Varguzovi ter solistu moskovskega Boljšoj teatra, baritonistu Juriju Vedenjejevu.

Po končanem študiju v Moskvi je začel tesno sodelovati s svetovno znanim basistom, narodnim umetnikom ZSSR, avstrijskim komornim pevcem in profesorjem Jevgenijem Nesterenkom. V istem času je študiral tudi na Zahodni češki univerzi v Plznu, kjer je magistriral iz psihologije in kulture glasbe. Filip Bandžak se je udeležil nekaterih pomembnih mednarodnih pevskih tekmovanj in glasbenih festivalov. Novembra 2006 je osvojil prvo nagrado na mednarodnem češkem pevskem tekmovanju Antonín Dvořák v Karlovih Varih.

Oktobra 2008 se je udeležil prestižnega kitajskega mednarodnega pevskega tekmovanja (CIVC) v Ningboju. Bil je edini nagrajenec iz Evrope, ki je prejel nagrado za izjemno interpretacijo kitajske pesmi v kitajskem jeziku. Maja 2009 je prejel nagrado še enega prestižnega tekmovanja, in sicer 35. tekmovanja za veliko nagrado Marie Callas v Atenah v Grčiji. Junija 2010 je prav tako prejel nagrado 1. mednarodnega tekmovanja F. I. Šaljapina v Pljosu v Rusiji. Istega leta je bil edini evropski udeleženec mednarodnega glasbenega festivala v Harbinu na Kitajskem. Prav tako je nastopil na opernem festivalu v Talinu (Estonija) in na mednarodnem glasbenem festivalu Bártok Plusz v Miskolcu na Madžarskem. Koncertiral je v številnih koncertnih dvoranah, med drugim v koncertni dvorani Megaron v Atenah, Moskovski mednarodni hiši glasbe, Narodni koncertni dvorani Béle Bartóka v Budimpešti ter v praškem Rudolfinumu. Novembra 2013. leta je med slavnostnim koncertom v podporo zdravljenja raka pri otrocih v Dvořákovi dvorani v Rudolfinumu prejel najprestižnejšo nagrado na področju opere, ki jo podeljuje Evropska unija za umetnost – Golden Europea.