Eva Černe Avbelj

Sopranistka Eva Černe Avbelj je profesionalno glasbeno kariero začela pri rosnih 16 letih z zmago na glasbenem tekmovanju Bitka talentov. Zmaga ji je odprla vrata na številne velike slovenske odre in ji omogočila prve izkušnje z glasbenim gledališčem. V naslednjih letih je sledila izdaja prve samostojne plošče, zmaga na festivalu Slovenska popevka in 2. mesto na Emi. Pri 19 letih se je vpisala na študij solo petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in leta 2016 magistrirala v razredu prof. Alenke Dernač Bunta.

Leta 2014 je debitirala v SNG Maribor z vlogo prve gozdne vile v Dvořákovi operi Rusalka, leta 2015 pa v SNG Opera in balet Ljubljana z vlogo Frasquite v Bizetovi operi Carmen. Nastopila je tudi v vlogi Kupida v Offenbachovi opereti Orfej v peklu v Ljubljani ter v vlogah prve dame in prvega dečka v Mozartovi operi Čarobna piščal v obeh narodnih opernih gledališčih. V sodelovanju s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem je leta 2013 nastopila z vlogo Sandrine v Piccinnijevi operi Nikogaršnja hči in leta 2016 z vlogo Mirande v McNeffovi operi Nežni velikan. 

Poleg opernega udejstvovanja je izrazito aktivna na področju muzikala. Leta 2016 je debitirala z naslovno vlogo Veronike v muzikalu Veronika Deseniška Leona Firšta, ki je do leta 2019 na Starem gradu v Celju doživel več kot 20 ponovitev, leta 2017 pa z vlogo Marije v veliki postavitvi muzikala Moje pesmi, moje sanje, s katerim je gostovala po vsej Sloveniji. Od leta 2011 do leta 2016 je v različnih predstavah nastopala v poletnem gledališču Studenec.

Kot solistka je nastopila s številnimi slovenskimi orkestri, med drugim z Orkestrom slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Policijskim orkestrom, Orkestrom Slovenske vojske in orkestrom Mladi ljubljanski solisti. Leta 2019 je kot gostujoča solistka na koncertu v Ljubljani in Zagrebu nastopila z zborom Sacramento Choral Society.

Izrazito se posveča tudi predajanju glasbenega izročila mlajšim generacijam. V sodelovanju s Klemnom Torkarjem redno izvaja operne predstave za otroke Sneguljčica, Rdeča kapica, Janko in Metka, Žabji kralj ter Aplikacija Opera, soustanovila pa je tudi Glasbeni center Černe-Avbelj, kjer deluje kot profesorica petja.