Emilia Rukavina

Emilia Rukavina, ena opaznejših mezzosopranistk svoje generacije, je solistka Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu. Svoj poklicni ognjeni krst je doživela na opernem odru Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki leta 2016, kjer je nastopila v vlogah Giovanne v Verdijevem Rigolettu in Berte v Rossinijevem Seviljskem brivcu. Od leta 2021 kot članica Opernega studia Giorgia Suriana redno nastopa v opernih produkcijah reškega gledališča. Odlikuje jo repertoar slogovno precej raznolikih vlog: Mercédès v Bizetevi Carmen, Lola v Mascagnijevi Cavallerii rusticani, Flora v Verdijevi Traviati, Suzuki v Puccinijevi Madami Butterfly, Stéphane v Gounodevi operi Romeo in Julija ter Colombina v Busonijevem Harlekinu.

Ob operi se z veliko strastjo posveča tudi izvajanju samospevov in sakralne glasbe. Kot nadarjena interpretka se je predstavila z orkestrom in zborom Akademije za glasbo v Zagrebu v Rossinijevi Mali slavnostni maši, Gounodevem oratoriju Smrt in življenje (Mors et vita), Bernsteinovi Prvi simfoniji, Beethovnovi Deveti simfoniji, Mozartovi Maši za kronanje, Pergolesijevi himni Mati žalostna je stala (Stabat Mater dolorosa) ter Saint-Saënsovem Božičnem oratoriju.

V letih študija na akademiji je prejela vrsto nagrad na mednarodnih in domačih glasbenih tekmovanjih, med katerimi so najpomembnejše: »Lav Mirski« (2018), študentsko glasbeno tekmovanje HDGPP (2017, 2019), »Mikuláš Schneider-Trnavský« na Slovaškem (2019), hrvaško tekmovanje mladih glasbenikov »Papandopulo« (2022) ter mednarodno tekmovanje mladih opernih pevcev »Zinka Kunc Milanov« (2022). Prejela je tudi rektorjevo nagrado za projekte Così fan tutte (2017/2018), Dečkov čudežni rog (2018/2019), Pepelka (2019/2020) ter Sestra Angelika (2020/2021).

Udeležila se je seminarjev znanih glasbenih umetnikov in pedagogov, kot so: Gerhard in Annemarie Zeller, Laura Aiken, Gaston Rivero, Graciela Araya, Dunja Vejzović in Maria Lyudko. Sodelovala je s številnimi priznanimi umetniki, kot so Pier Giorgio Morandi, Mladen Tarbuk, Tomislav Fačini, Franz Anton Krager, Paolo Bressan, Yordan Kamdzhalov, Kalle Kuusava, Valentin Egel, Dora Ruždjak Podolski, Marin Blažević, Mathias Behrends, Dražen Siriščević, Saša Anočić, Krešimir Dolenčić, Hugo de Ana ter Pier Francesco Maestrini. Nastopila je tudi ob tako uglednih kolegih, kot so Piotr Beczała, Rame Lahaj in Željko Lučić.

Na glasbeno pot je stopila v Glasbeni šoli Ivana Matetića Ronjgova na Reki, kjer se je izobraževala pri profesorici Ingrid Haller. Diplomirala je iz solo petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu pod mentorstvom Martine Gojčeta Silić. Pravkar zaključuje tudi študij prava na Reki.

Nedavno je bila angažirana kot nadomestna pevka za priznano mezzosopranistko Elino Garanča za vlogo Eboli v operi Don Carlos, ki jo je ob odprtju sezone na svojem odru uprizorilo milansko gledališče La Scala.

V letu 2024 se veseli debijev v Verdijevem gledališču v Trstu, Opernem gledališču v Cagliariju in Narodnem gledališču v Rigi.