Cüneyt Ünsal

Cüneyt Ünsal se je rodil v Smirni (Turčija) leta 1977. Izobraževal se je na oddelku za glasbo Univerze Dokuz Eylül, kjer je diplomiral iz opernega petja. Pevsko kariero je začel graditi že zelo zgodaj, potem ko je leta 1998 uspešno opravil zelo zahtevno avdicijo za mlade pevce v državnem gledališču v Smirni. V tem gledališču je prvič odpel vrsto glavnih vlog, med drugim Figara v Seviljskem brivcu, Germonta v Traviati, Forda v Falstaffu, Escamilla v Carmen in Valentina v Faustu. V Turčiji se je udeležil tudi številnih glasbenih festivalov in vselej požel priznanje tako laičnega kot strokovnega občinstva.

Kariero nadaljuje v Italiji, kjer je debitiral z vlogo Dandinija v operi Pepelka Gioacchina Rossinija na odru gledališča La Fenice v Benetkah. V njegovem obsežnem repertoarju so med drugim vloge: Don Giovanni (Don Giovanni, Mozart), Belcore (Ljubezenski napoj, Donizetti), Enrico (Lucija Lammermoorska, Donizetti), Figaro (Seviljski brivec, Rossini), Don Geronio – Poet (Turek v Italiji, Rossini), Valentin (Faust, Gounod), Escamillo (Carmen, Bizet), Ford (Falstaff, Verdi), Germont (Traviata), Francesco (Razbojniki – I masnadieri, Verdi; na festivalu Verdi v Teatro Reggio v Parmi), Jago (Otello, Verdi), Marcello (La bohème, Puccini), Sharpless (Madama Butterfly, Puccini), Michele (Plašč – Il tabarro, Puccini), Tonio (Glumači, Leoncavallo), Alfio (Cavalleria rusticana, Mascagni). Nastopil je v operi Processo a Babbo Natale (Molinelli), v oratoriju Papež Wojtyla (Molinelli), v kantati Carmina Burana (Orff) in Fauréjevem Rekviemu. Z vlogama Marcella v operi La bohème in Germonta v Traviati je gostoval v številnih prestižnih evropskih gledališčih v Nemčiji, Švici, Avstriji, na Norveškem, Danskem in Nizozemskem.

S skupino Ensemble Umberto Giordano je posnel zgoščenki All’opera dopo l’opera in Le canzoni di Ludwig (izšla pri reviji Amadeus). V Galuppijevi operi Il filosofo di campagna, ki jo je na zgoščenki izdala založba Bongiovanni, je odpel naslovno vlogo Narda.

Cüneyt Ünsal je tudi umetniški vodja organizacije Opera Italiana Academy, specializirane za izpopolnjevanje na opernem področju, s sedežem v Smirni.

V naši novi produkciji opere Luisa Miller interpretira vlogo Millerja.