Yaman Kelemet

Yaman Kelemet se je rodila v Čikagu. Plesno se je začela izobraževati v skupini Salt Creek Ballet v Westmontu v Illinoisu. Pri petnajstih letih je na univerzi v Severni Karolini začela obiskovati srednješolski plesni program na Šoli umetnosti pod umetniškim vodstvom Susan Jaffe. V času izobraževanja na tej šoli je sodelovala s številnimi znanimi plesnimi pedagogi in koreografi: Natalio Makarovo, Helen Pickett, Evo Draw, Ethanom Stieflom in drugimi. V tem času si je za šolanje prislužila prestižno štipendijo Gillian Murphy.

Leta 2017 je diplomirala in se pridružila Washingtonskemu baletu, kjer je pod umetniškim vodstvom Julie Kent opravila baletno pripravništvo in plesala v vrsti tamkajšnjih repertoarnih predstav, kot so: Silfide koreografa Mihaila Fokina, Romeo in Julija Johna Cranka in Serenada Georgea Balanchina.

Avgusta 2018 se je zaposlila v SNG Opera in balet Ljubljana kot solistka v baletnem zboru. Odtlej je nastopila v vlogah: Kraljica v baletu Labodje jezero koreografinje Lynne Charles, Božični duh v baletu Hrestač – Božična zgodba koreografa Yourija Vámosa in Mirtha v baletu Giselle koreografa Howarda Quintera Lopeza.

Leta 2018 se je pridružila peščici plesalk, ki so bile izbrane, da zastopajo Združene države Amerike na prestižnem Mednarodnem baletnem tekmovanju v Jacksonu v Misisipiju.