Rita Pollacchi

Rita Pollacchi je srednje baletno izobraževanje končala v šoli milanske Scale, kjer je sodelovala v baletih Hrestač in Don Kihot. Med letoma 1995 in 1998 je baletno znanje izpopolnjevala na baletni akademiji Heinz-Bosl-Stiftung, v tem času pa sodelovala tudi z Bavarskim državnim baletom.
Leta 1998 je postala članica baletnega solo zbora SNG Opera in balet Ljubljana, leta 2007 solistka, leta 2015 priznana baletna solistka in leta 2020 prvakinja.
Plesala je v predstavah: Meso srca (duet), Labodje jezero (Beli in Črni labod), Doktor Živago (Tanya), Tristan in Izolda, Coppélia na Montmartru (Prijateljice), Trnuljčica (Modra ptica, vila Temperament), Ukročena trmoglavka (Katarina), Navihanka (Prijateljica), Ta ljubezen, Hrestač – Božična zgodba (mala Klara), Pepelka (Anastazija), Serenade (Serenada, Concerto barocco), Kdo je najmočnejši (gospodična Miška), Veronika se odloči, Mozart vs. Schumann (solo par), Don Kihot (Kitri), Yin & Yang (She is missing), Romeo in Julija (Prijateljica, Beraček), Tango za Rahmaninova – Rapsodija, Picko in Packo (Picko), Labodje jezero, ideal romantičnega baleta – tokrat ... po Prešernu (Julija Primic), Bajadera (Nikya, Gamzati), Urbanobalet in Samorog ter v baletnem večeru Pod zvezdami (Nekaj več, Čudoviti svet … je lahko), Silfida (Silfida), Giselle (Giselle), Simfonija otožnih pesmi, Orfična himna (Evridika), Moški z nožem, Veliki Gatsby (Jordan) in Gusar (Medora).
V sezoni 2007/2008 je na slavnostnem koncertu baletnih zvezd v Italiji (Roberto Bolle in prijatelji) plesala z Alenom Bottainijem v Don Kihotu in Antonom Bogovom v Le Corsaire.
Leta 2008 je za vlogo Kitri v baletu Don Kihot prejela strokovno stanovsko nagrado Lidije Wisiak za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti.

Aktualizacija: september 2021