Petar Đorčevski

Petar Đorčevski se je rodil v Srbiji in svoje prve baletne korake naredil v državni Baletni šoli Luja Daviča v razredu Mirjane Nesić. V času šolanja je v Narodnem gledališču v Beogradu plesal v predstavah Don Kihot, Labodje jezero, Romeo in Julija, Trnuljčica, Jevgenij Onjegin in drugih. Poleti 2004 se je izpopolnjeval na Akademiji princese Grace v Monaku in jeseni istega leta začel obiskovati baletno šolo Dunajske državne opere in nastopil v produkciji Balanchinovega baleta ter v predstavi Empty Place koreografa Renata Zanelle.

V sezoni 2005/2006 je bil angažiran v državni in Ljudski operi na Dunaju, kjer je plesal v Alici v čudežni deželi, Coppéliji, Trnuljčici in v Spartaku. Naslednjo sezono je bil angažiran v Slovaškem narodnem gledališču, kjer je plesal v Bajaderi, Gusarju, Labodjem jezeru, Hrestaču, Spartaku, Snu kresne noči, Trnuljčici in Silfidi.

Leta 2007 je bil finalist na mednarodnem baletnem tekmovanju na Dunaju.

Leta 2006 je postal član SNG Opera in balet Ljubljana in od leta 2015 je priznani baletni solist.

Nastopil je v glavnih vlogah baletov Romeo in Julija, Silfida, Giselle, Coppélia na Montmartru, Labodje jezero, Don Kihot, Trnuljčica, Doktor Živago, Tristan in Izolda, Kdo je najmočnejši na svetu, Arhitektura tišine, Mozart vs. Schumann, Tango za Rahmaninova, Picko in Packo, Bajadera, Samorog in na baletnih večerih Urbanobalet ter Pod zvezdami.

V sezoni 2013/2014 je bil član baletnega ansambla Ballett im Revier v Nemčiji. Plesal je v glavnih vlogah v baletih Labodje jezero, Orfeus in Tri sestre.

Za vlogo Tybalta v baletu Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva ter za solistično vlogo v baletnem večeru Mozart vs. Schumann je prejel stanovsko nagrado Lidije Wisiak.

Kot gost je nastopil na mnogih pomembnih festivalih v Italiji, Avstriji, Singapurju, Mehiki, Kolumbiji, ZDA, Nemčiji, Grčiji, Koreji, Makedoniji, Španiji, na Hrvaškem in drugje.

Od leta 2014 je član kolegija in umetniški svetovalec v ljubljanskem opernem gledališču, kjer je predstavil dela priznanih umetnikov, kot so Alexander Ekman, Jiří Kylián, Hans van Manen, José Carlos Martínez, Renato Zanella, Jeroen Verbruggen, Mário Radačovský, David Dawson, Leo Mujić in Edward Clug.

Med letoma 2019 in 2020 je deloval tudi kot umetniški vodja ljubljanskega baleta.

Aktualizacija: september 2021