Otto Bubeníček

Češki plesalec, skladatelj in scenograf Otto Bubeníček se je rodil v Lublinu na Poljskem. Večino otroštva je preživel potujoč po Evropi s cirkusom, v katerem sta njegova starša nastopala kot akrobata. Izobraževal se je na Konservatoriju za ples in glasbo v Pragi. Leta 1992 je prejel denarno nagrado in nagrado televizijskih gledalcev na prestižnem mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev Prix de Lausanne. Leta 1993 so ga povabili v Hamburški balet, v katerem je 1997. postal prvi plesalec in kjer je angažiran še danes. Skozi leta nadvse plodne plesne kariere se je uveljavil kot iskan gostujoči plesalec, ki ga na svoje odre vabijo številni ugledni plesni ansambli po vsem svetu, prav tako pa nastopa na različnih svečanih plesnih koncertih. Ustvarja tudi na drugih področjih, saj deluje kot skladatelj, scenograf ter ustvarjalec kratkih filmov in videoklipov. Doslej je zložil klasično in elektronsko glasbo za film in ples. Nekaj njegovih stvaritev so uprizorili v Državni operi v Hamburgu, pariški Nacionalni operi, dresdenski Semperjevi operi ter v Sapporu na Japonskem. Znana televizijska postaja Arte je o Ottu in njegovem bratu dvojčku Jiříju posnela dokumentarni film Baletna dvojčka (Die Ballett-Zwillinge).

Kot urednik in filmski režiser je Otto Bubeníček debitiral s kratkim filmom Nočna ekstaza (Nachtrausch). Njegov kratki plesni film Prosvetljeni (Enlightened) se je uvrstil v finale spletnega video tekmovanja umetniškega središča SideBySide E. V. Med glasbenimi deli, pod katere se je podpisal kot skladatelj, je tudi glasba za njegov kratki film Nočna ekstaza ter za baletne predstave v koreografiji Jiříja Bubeníčka Nedosegljivi kraji (Unerreichbare Orte), ki je bila premierno uprizorjena leta 2005 v Hamburškem baletu, Ai No Yukue Mo leta 2005 v Sapporu, Dih duha (Le souffle de l'esprit) leta 2007 v Züriškem baletu, za katero je oblikoval tudi scenografijo in kostume, ter Toccata leta 2009 v Newyorškem mestnem baletu (New York City Ballet), za katero je poleg glasbe prav tako ustvaril tudi kostumografijo.

Med pomembnejšimi priznanji, ki jih je za svoje delo prejel Otto Bubeníček, velja omeniti najbolj prestižno italijansko plesno nagrado Premio Danza & Danza za najboljšega plesalca v letu 2009. Istega leta ga je za najboljšega plesalca proglasila tudi revija Tanz Magazine. Leta 2010 je bil nominiran za gledališko nagrado Faust za najboljšo plesno in igralsko predstavo. Leta 2012 sta skupaj z bratom prejela mednarodno baletno nagrado za najboljši duet na tekmovanju Dance Open v Sankt Peterburgu.

V zadnjih letih sta Jiří in Otto Bubeníček oblikovala lastni celovečerni program, ki sta ga poimenovala Les Bubeníček Ballet in v okviru katerega skupaj s celo vrsto drugih plesalcev in umetnikov skozi avtorski ples, koreografijo, glasbo, scenografijo in kostumografijo občinstvu predstavljata le njima svojstven pogled na baletni svet. S to in številnimi drugimi predstavami pogosto gostujeta po vsej Evropi in na Japonskem.

več...