Nina Noč

Nina Noč je rojena leta 1994 v Mariboru, kjer je leta 2013 z odliko zaključila izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet. Leta 2012 je še kot dijakinja prejela diplomo dr. Romana Klasinca za predanost baletu, trud in dosežene uspehe na tekmovanjih v Sloveniji in zunaj slovenskih meja.

Leta 2013 je opravila avdicijo v SNG Opera in balet Ljubljana ter postala članica baletnega ansambla. V poletnih mesecih se je udeleževala različnih seminarjev, leta 2014 pa je na tekmovanju Mia Čorak Slavenska prejela srebrno medaljo. Leta 2021 je postala priznana baletna solistka.

Plesala je glavne vloge v baletnih predstavah: Trnuljčica (Aurora), Coppélia (Svanhilda), Hrestač (Klara), Labodje jezero (Odette/ Odile), Pastoralna simfonija, Giselle (Giselle), Veliki Gatsby (Marlene Wood) in Gusar (Medora).

V omenjenih baletih je večkrat plesala tudi druge vloge, na primer Modro ptico v Trnuljčici, Kitrijino prijateljico v Don Kihotu, bila je ena od prijateljic v Coppéliji, Princeska, v pasu de six, bila je eden od velikih labodov v Labodjem jezeru, odplesala je Kitajski ples v Hrestaču in Kalopo v Orfični himni.

Leta 2015 je prejela priznanje Društva baletnih umetnikov Slovenije za profesionalni vstop v svet baletne umetnosti in v spodbudo za nadaljnjo umetniško pot. Leta 2018 je prejela tudi nagrado Lidije Wisiak.

Nina Noč je v zadnjih letih aktivno sodelovala z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in z njimi odplesala glavne in solo vloge v baletih Carmen, Dama s Kamelijami ter Romeo in Julija, nastopila pa je tudi na številnih baletnih koncertih, med drugim v Bolzanu in na festivalu Junij v Ljubljani.  

Aktualizacija: september 2021